Atmosfera besede

Tradicionalni poetsko-vinski festival v Medani je v zadnjih avgustovskih dneh v osrčje Goriških brd spet privabil pesnike in pesnice ter malikovalce vinske kapljice

Branje poezije pred hišo Alojza Gradnika

Branje poezije pred hišo Alojza Gradnika
© Denis Sarkič

Poletje je pač čas festivalov. Ti so v zadnjih letih, čeprav sploh ni toliko pomembno, ali gre za bajkerske, rokerske, rejverske, razne jahalne veselice in veselice različnih prostovoljnih društev ali za tiste bolj subtilne, umetniške, postali globalna uspešnica. Nekatere tovrstne veselice trajajo krajši, druge daljši čas, ene so bolj, druge manj glasne in obiskane, skupni imenovalec vseh teh zadevščin pa sta seveda druženje in dobra zabava, skupaj z doziranjem raznih gastronomskih lokalnih poslastic in preverjanjem lastnega kulturno-umetniškega notranjega impulza. Ena izmed takšnih prireditev, ki sodijo v kategorijo bolj subtilnih in umetniško naravnanih, so Dnevi poezije in vina. Medana, idilična vasica na enem izmed hribčkov v Goriških brdih, se enkrat na leto spremeni v nekakšno pesniško prestolnico Evrope. Medana je sploh neke vrste prestolnica. Nekateri jo imajo za glavno mesto vrhunskih vin, drugi jo častijo zaradi dnevov poezije, ko vsako leto v svoje nedrje sprejme ustvarjalce besednih umetnin. Poezija in vino z roko v roki. Zraven pa še občudovalci in občudovalke njunega sožitja. Dnevi poezije in vina so nekakšen pesniško-umetniški festival, ki je bolj kot akademska Vilenica, kjer se zbirajo staroste literarne, pesniške in politične besede, namenjena mladim poetesam in poetom, ob druženju in spremljanju drugih, zabavnejših umetniških spretnosti, kot so ples, gledališče, glasba in film. Seveda pa ob vsem tem še ostane čas, da se prebere kakšna pesem, se malce pogovori o ljubezni, smrti, erotiki, morda tudi o Jeseninu ali Edgarju Allanu Poeju ter spije kozarček ali dva briških enoloških poslastic.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: