Meni se to ne more zgoditi!

Kako so slovenski filmi letos izgubili stik s Slovenijo

Odgrobadogroba (režija Jan Cvitkovič) je tipični slovenski festivalski film - film za publiko, ki ne razume slovensko. Ne preseneča, da slovenski filmi na tujih festivalih stalno pobirajo nagrade, doma pa ne morejo zmagati niti na Liffu.

Odgrobadogroba (režija Jan Cvitkovič) je tipični slovenski festivalski film - film za publiko, ki ne razume slovensko. Ne preseneča, da slovenski filmi na tujih festivalih stalno pobirajo nagrade, doma pa ne morejo zmagati niti na Liffu.

Ko se človek navleče na heroin, ve, kaj ga čaka: dno. Ostal bo brez vsega, izgubil prijatelje, zatajil mater, lagal, kradel - saj veste, take reči. To lahko prebere v vsaki knjigi. In to lahko vidi v vsakem filmu. Toda če narkomana vprašate, zakaj je šel do konca, pa četudi je dobro vedel, kaj ga na koncu čaka, odvrne le: ker sem si rekel - to se meni ne more zgoditi! S to frazo - "to se meni ne more zgoditi" - narkomani stojijo in padejo. In s to frazo že ves čas stoji in pada slovenski film. Ko začne Slovenec režirati film, si namreč reče: to se meni ne more zgoditi! Ne morem posneti filma, ob katerem bodo Slovenci s prezirom rekli, oh, še en tipični slovenski film, in se razbežali. Ni šans! To se meni ne more zgoditi! Ne morem posneti filma, ki ga bodo Slovenci ignorirali! Ne morem posneti filma, ki ga Slovenci ne bodo hoteli gledati! Ne morem posneti enega izmed tistih slovenskih filmov, na katere so Slovenci alergični! Ne morem posneti filma, ki bi izgledal kot samomor! Ne morem posneti filma, ki bi izgledal kot poskus umora! Ne morem posneti filma, v katerem bi igralci izgledali tako, kot da sem jih s pištolo prisilil, da igrajo v njem - in iz katerega bi lahko igralci zbežali le s pištolo v roki. Le zakaj bi ga? Vsak Slovenec, ki hoče posneti slovenski film, ve, da Slovenci ne prenesejo "tipičnih slovenskih filmov" - in da najbolj prezirajo tiste "tipične slovenske filme", ki jih niso videli. Običajno je to itak ena in ista stvar: "tipični slovenski film" = film, ki so ga "tipični Slovenci" ignorirali. Slovencu, ki režira slovenski film, se verjetno vedno zdi, da dela vse, da ne bi bil tipičen in ignoriran, toda na koncu se mu vedno zgodi tisto, kar je mislil, da se mu ne more zgoditi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: