Gregor Cerar

 |  Mladina 13  |  Kultura

Reševanje vojaka Sagadina

Zakaj bi Janševa vlada z državnimi podjetji rada pomagala košarkarskemu klubu Olimpija in uničila košarkarski klub Slovan

Zmago Sagadin

Zmago Sagadin
© Denis Sarkić

Zadnja leta je slovenski šport zašel v veliko krizo. V nogometu, košarki, alpskem smučanju in smučarskih skokih, ki so bolj kot veslanje in gimnastika naši paradni športi, je opaziti vse manj vrhunskih dosežkov. Niti spremembi na oblasti oziroma Janševemu režimu ni uspelo ustaviti zniževanja kakovosti slovenskega športa. Zimske olimpijske igre v Torinu so dokaz, da nam gre res slabo. Kvalifikacije za svetovno prvenstvo v nogometu so bile za Slovenijo katastrofa, slovenski košarkarski klubi pa - razen Geoplina Slovana - veljajo za najslabše v ligi Goodyear. In ne kaže, da bi bilo lahko kdaj bolje. Slovenci imamo kakovostne športnike, ki jih je država zavestno izgnala. V tujini naletite na dve slovenski nogometni reprezentanci, kup rokometašev, veliko vaterpolistov in celo športnici, ki sta se demonstrativno, zaradi davčne zakonodaje, odločili za stalno prebivališče v drugi državi. Ali ni kar malo sramotno, da smo po petnajstih letih, ko smo si vsi tako želeli "svoje" Slovenije, začeli odslavljati najboljše. Toda ali jih ne povsod? Najnovejša pogruntavščina vladajočega režima je, po tem ko je zamenjal že vse, kar se je dalo, v gospodarstvu, tudi za ceno padca vrednosti delnic podjetij, da bo pospešeno urejal še šport ... Verjetno tu cena prav tako ne bo pomembna. Šlo bo za državni denar. Prva žrtev dogovornega športa bo, tako vse kaže, naše najboljše košarkarsko moštvo, Geoplin Slovan. Že pred časom je postalo jasno, da so Janševi ministri in gospodarstveniki za svojega športnega paradnega konja določili Union Olimpijo. Klub je začel propadati že pred leti, s skoraj milijardnim dolgom pa je vsekakor eden naših največjih izgubarjev. Strategija, ki si jo je zamislil Jože Zagožen, sicer prvi Janšev gospodarstvenik, predsednik uprave HSE-ja in predsednik nadzornikov v Petrolu, razpolaga z veliko "državnega" denarja in menda naj bi v Olimpijo z obeh naslovov prišlo prihodnja leta kar nekaj sredstev. Govorilo se je o skupnem letnem proračunu okoli 5 milijonov evrov. Zanimivo je, da so Geoplin Slovan, ki naj bi ga Olimpiji kar priključili, tako ali tako že odpisali, in tudi glavna tvorca dobrih Slovanovih iger, direktor Janez Rajgelj in trener Aleš Pipan, naj bi po novem lahko ostala samo v kakšni mladinski ekipi na Kodeljevem ali pomagala politično očitno neoporečnemu vodstvu iz Šiške. Ali pa bosta preprosto odšla. Zanimivo je, da se je Janšev režim že odločil za Zmaga Sagadina, čeprav je Pipan prvi slovenski trener, ki je ravno pred to sezono pripeljal Slovenijo na svetovno prvenstvo v košarki. Sagadin, ki bo pobral najboljše s Slovana, pa se je bolj klavrno odrezal v Beogradu pri Crveni zvezdi, saj je ta z njegovo pomočjo z vrha zdrsnila tja na tretje oziroma četrto mesto med srbskimi klubi. Poleg tega je Sagadin znan po tem, da veliko jemlje in bolj malo daje. Ampak o tem smo že dovolj pisali.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: