Bernard Nežmah

29. 1. 2002  |  Mladina 4  |  Kultura  |  Knjiga

Stavbenik Josip Slavec

Nova revija, Ljubljana 2001

Knjiga o slovenskem stavbeniku, katerega firma je že v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja gradila mostove in avtomobilske ceste.

Pionirski začetek: talent + delovna žilica + dota = nastanek stavbnega podjetja l. 1926.

Doba vzpona: v enem letu že 19 zaposlenih, v 3 letih že 4, 5 milijona dinarjev aktiv, nato pa most prek Savinje, prek katerega je peljal brzovlak iz Pariza v Beograd.

Kriza: sredi del preurejanja hotela Park in Kazine bankrotira plačnik hotelir Kenda, kar ga potegne v nekajletno bitko za preživetje.

Ponovni vzpon: gradi ceste - celo po Srbiji in Liki -, na odseku Podvin_Lesce zabetonira 7,5 m široko tedanjo avtocesto, zraven nje pa še posebno kolesarsko cesto.

Okupacija: za okupatorje postavlja bodeče žice okrog mest, zida stanovanjske bloke in "nemško cesto" med Šentvidom in Ježico, istočasno pa z denarjem, gradbenim materialom in zaposlovanjem aktivistov OF podpira NOB, dokler iz nerešljivega protislovja ne odide v partizane.

Osvoboditev: svoje podjetje "podari" državi, hišo in lastnino mu nacionalizirajo, nato pa preživlja agonijo sovražnega "kapitalista" po državnih firmah.

Zgodovinsko zanimiva tema v solidnem tekstu - žal le elementarno nanizanem, brez bralne in refleksivne dinamike - , ki pa skozi pronicljiv predgovor Ljuba Sirca o predvojnem podjetništvu ponazarja tezo o ceni zmage komunizma, ki je prinesla nekajkrat počasnejši razvoj gospodarstva.