Bernard Nežmah

11. 2. 2005  |  Mladina 6  |  Kultura  |  Knjiga

Arto Paasillina: Očarljivi skupinski samomor

Mladinska knjiga 2004, 4.990 SIT

Veliki mag črnega humorja tokrat v prevodu romana iz leta 1990.

Bankrotirani direktor si kupi lepo pištolo in si za poslednjo idejo izmisli plan, kako se posloviti od sveta. Skedenj na travniku ob vonju travniških cvetlic, kot v raju ..., toda iz poslopja zasliši šum. Pogleda skozi špranjo in ugleda polkovnika, ki si nadeva vrv čez glavo in zabinglja v zraku.

"Na verandi sta nadaljevala pogovor o temi dneva. Pila sta bratovščino in se pričela tikati. Zaupala sta si reči, ki si jih do sedaj nista upala povedati nobenemu smrtniku. Poskus samomora zbližuje ljudi. Drug pri drugem sta odkrivala neverjetne dobre lastnosti, za katere do sedaj še vedela nista. Potem sta šla plavat v jezero, kar ju je zbistrilo in navdalo z veseljem do življenja."

Ne da bi živela, ampak, da bi širila veselje do samomora.

Paasillina je v resnici sodobni čarodej, saj iz norosti, neprilagodljivosti, brezposelnosti, zadušljivosti družine, bolezni in smrti v svojih romanih izpeljuje ideje bivanja, za katere velja živeti. Je sodobni Rabelais, ko prek meja zdravega razuma parodira osnovni nucleus eksistence. Njegovi junaki ne najdejo več smisla bivanja; vse, kar jih obdaja: službe, posli, prijateljstva, partnerji, otroci, stanovanja, hobiji ..., jih vodi le v totalni obup.

In tu nastopi deux ex machina, radikalni pisatelj, ki ustvarja poprej nezamisljive oblike druženja, nove "družinske celice" in nove energije za iskanje drugačnih tovarišev.

Skratka, ko življenje postane burka, ko dolgočasni samomorilci postanejo duhoviteži.