Bernard Nežmah

19. 1. 2006  |  Mladina 3  |  Kultura  |  Knjiga

Ur. Vlado Kotnik in Taja Kramberger: Monografija o ISH

Tropos, Ljubljana 2005, 6.000 SIT

Knjiga, ki je ni.

V univerzitetnih krogih o njej le šepetajo. Ne najdete je v knjigarnah, če pogledate v COBISS, dobite en sam zadetek. Edina knjižnica, ki jo ima ta hip, je splošna knjižnica v Novi Gorici, a tudi tam ni na voljo bralcem - je namreč še v obdelavi.

Nedojemljivo, v začetku 21. stoletja se je na Slovenskem pojavil samizdat, ta oblika, ki so jo poznali v Sovjetski zvezi za časa komunističnih diktatur.

Kaj torej pripoveduje ta črna bukva univerzitetnikov? Oziroma bolj natančno: kdo so njeni avtorji? - Dr. Sabina Mihelj, dr. Vlado Kotnik, dr. Braco Rotar, dr. Irena Šumi in Taja Kramberger, asistentka na Fakulteti za humanistične študije v Kopru.

Kako je skupini sociologov in antropologov uspelo napisati skoraj 500 strani dela, v katerega noče nihče zagristi? Kaj je v njem tako travmatičnega?

Knjiga popisuje shizmo med skupino nekdanjih sodelavcev ISH in aktualnim vodstvom ISH, ki ga vodi dr. Svetlana Slapšak. Zadeva je še bolj zapletena, zakaj na strani razkolnikov je tudi Braco Rotar, idejni oče in nekdanji dekan te iste ISH. Vsebina pa je mortalna: stenogrami polemik, besedni spopadi in teoretska opredelitev postopkov vrha ISH.

Bralec, ki ne pozna narave in dimenzije spopadov, bo predvsem šokiran nad srditostjo in agresivnim govorom, ki bi ga ne prisodil univerzitetnikom. Seveda so tudi na drugih katedrah, v senatih in na dekanatih tudi pred tem potekali ostri boji, toda mentalni svet univerze je to držal daleč od oči javnosti. Celo tisti, ki so jih kdaj vrgli ali onemogočili na kakšni izmed fakultet, so le pomenljivo molčali.

Tokrat je na voljo spopad in vivo. Iz perspektive odstranjenih.