Jaka Železnikar

7. 12. 2007  |  Mladina 48  |  Kultura  |  Knjiga

Ur. Inge Pangos in Alenka Pirman

Društvo za domače raziskave v sodelovanju z Bučo, d. o. o., Ljubljana, 2007, 13 €

Ilustracija Vasja Lebarič

Ilustracija Vasja Lebarič

Knjiga Razvezani jezik je posebna v več pogledih. Prinaša izbor vsebin iz Razvezanega jezika, prostega slovarja žive slovenščine, ki od decembra 2004 na pobudo Društva za domače raziskave biva na naslovu http://razvezanijezik.org. Ta je poseben v tem, da, tako kot pri Wikipediji, gesla in članke lahko vnaša in ureja vsak. Nepričakovano za takšno delo je, da ne gre za jezikoslovno, temveč za umetniško delo. Tvorce Razvezanega jezika fraze, klišeji, idiomi, slogani, metafore in sorodne besedne zveze zanimajo v njihovem poetičnem in političnem potencialu. Temu navkljub je projekt deležen nemalo zanimanja in odobravanja tudi v delu jezikoslovne stroke.

V treh letih je na spletni strani Razvezanega jezika prek 570 anonimnih piscev prispevalo okrog 1000 gesel in 500 člankov. Knjiga Razvezani jezik je drugi izbor člankov, prvi je nastal konec leta 2006 kot elektronska knjiga Razvezani snopič, prosti slovar žive slovenščine. V e-knjigi je 85 člankov iz obdobja 2004-2006, prosto dostopna je s spletne strani.

Letošnji, knjižni izbor obsega 170 člankov, približno tretjino člankov, dostopnih na spletu. V izbor niso bili vključeni predvsem članki, ki so škrbine, torej šele zasnutki, ki čakajo, da jih kdo dopolni. V knjigi zbrani članki ohranjajo izvirno obliko, ki so ji dodane zgolj najosnovnejša pravopisna lektura in slovaropisne oznake. Članki, dostopni tudi prek indeksa, so urejeni abecedno in pomensko - če gre za sorodne oziroma enake pomene različnih fraz, so te zbrane skupaj. Tako boste ob pejd' u kurac našli še iti na vibrator, aškrc in poslati v /dev/null. Poleg tega, da boste izvedeli za pomene izrekov, se boste ob tem večinoma tudi zabavali, nekateri članki pa so prave literarne zgodbe - nikar ne spreglejte gesla Leopard. Članke spremljajo številne ilustracije Vasje Lebariča, s katerimi so duhovito zaokroženi pomeni fraz.

Spletna anonimnost, skupinsko soustvarjanje in neobremenjenost z v slovarjih sicer čislano suhoparnostjo, nevtralnostjo in objektivnostjo očitno ustvarjajo plodna tla za razmah domišljije in humorja, tako da so izreki prikazani živo, samosvoje in z vsemi svojimi življenjskimi sokovi.

Temu sledi še ena posebnost in redkost knjige. Namesto običajne zaščite z avtorskimi pravicami je knjiga zaščitena z licenco Creative Commons, ki zahteva zgolj priznanje avtorstva in delitev pod enakimi pogoji. Seveda, saj vas Razvezani jezik ne nagovarja le k branju, vabi vas tudi k pisanju in temu, da svoj jezik delite z drugimi.

Živo, zabavno, zanimivo in presenetljivo branje, ki vas vabi, da mu dodaste svoj košček. Za doma in za v šolo.

+ + + + +

povezava