19. 11. 2001  |  Mladina 46  |  Kultura  |  Plošča

Nude: Drugačna gravitacija

(MC, RTVS 2001)

Včasih - zdaj povsem razpadajoča - založba kaset in plošč RTVS ni kazala velikega zanimanja za kake pankovske projekte. Takratni urednik Ivo Umek se je trudil, da je čim več takšne muzike odšljivil in po tem, ko je preposlušal trakove, je bil za velik del slovenskih rokerjev nedosegljiv. Rokerji niso mogli niti prek trupla njegove tajnice. Konservativec, aparatčik, varuh sistema, cenzor, avtocenzor ... Potem so prišli razni politični amaterji in začeli rezati glave, a Umek je seveda ostal, ostal do leta 2001. Nikomur ga ni uspelo umakniti. Nasprotno, umikal je sam. Umikal je celo takšne profitne projekte, kot so bili Čuki, Helena ...

Včasih smo imeli občutek, da RTVS ne izdaja nobenih plošč - pa ni tako. Izdaja Nude, ansambel, ki igra včasih popevke, včasih pop, potem pa, kadar ne nastopa na RTV-jevih festivalih, ponudi tudi bolj alter oblike ustvarjanja. Na plošči Drugačna gravitacija sta recimo (razen komada ali dveh, ki sta bolj popevkarska, a ne) ena takšna mešanica U2 in Prodigy.

Toliko blefa ne enem mestu res že dolgo nismo slišali. Pa teksti, kakšna štala, rokovski bendi res ne bi smeli prepevati takšnih jajc kot On je budala, ne ve, da si mi dala. Besede me spominjajo na WC šalo: nekdo je napisal Slovenci, vi ste budale, dok vi radite, mi jebemo vaše žene - Bosanci. Odgovor: Bosanci, vi ste budale. Naše žene imaju sifilis. Sicer pa z WC poezijo ni nič narobe. A veliko narobetov najdemo pri slečenih, ki jih bomo z zadnjim stavkom slekli do konca. Lahko je izdajati plošče pri nacionalni založbi, če je tam šef tvoj očka. Umeki, nacionalna založba ne more biti vaše zasebno podjetje.

* 1/2