12. 5. 2003  |  Mladina 19  |  Kultura  |  Plošča

Slon in sadež

CD, Cela pametna založba 2003; distribucija Dallas

Ko nekdo na svoji plošči izjavi: "Ne sprašuj, kaj lahko stori Slovenija zate, temveč kaj ti lahko storiš za Ameriko," so stvari že kar jasne. Modela s TV-ekranov ne jebeta žive sile in se delata norca tako iz etno frikov kot iz odmirajočih pankerjev, tako iz reperjev kot ekologov. Predvsem pa sta se spravila na Nato in Ameriko v več pojavnih oblikah.

Gre pravzaprav za radijsko igro, v kateri modela (modeli) počasi potujeta proti Kopru, kjer si hočeta ogledat letalonosilko. Medtem je prižgan radio, ki jima rola štose, par trikov pa pihneta tudi sama v avtu. Na koncu zgodbe ju Američani začuzijo in poba oziroma eden od njiju se spravi pisat radijsko igro. Med komadi izstopa Reper, v katerem se pohecata iz vseh, ki so doslej pri nas kakšno zrecitirali, ne umanjkata pa tudi oba hita, Rožica in Taliban reggae.

Ovitek CD-ja spominja na Buldožerjevo finto Časopisa v seriji Pljuni istini v oči: podnaslovi Aktualno, Gospodarske novice, Kultura, Naš jezik in Pisma bralcev: "Bralce ponovno opozarjamo, da pisemskih bomb ne bomo objavljali."

In če se lotevamo več kot 25 let stare primerjave, lahko rečem še to, kar je ob poslušanju poudaril Meho: to je po prvi plati Ali Ena končno spet en dober zajebantski projekt.

* * * * *