6. 11. 2003  |  Mladina 44  |  Kultura  |  Plošča

Magnifico & Turbolenza: Export Import

CD, Menart, 2003

Magnificu oziroma piarovcem iz založbe Menart je uspelo nemogoče. Pogovore z brkatim zvezdnikom so uspeli uturiti v vse slovenske časopise - v vse medije. Izračuni pravijo, da je izrinil ostale popularne Slovence, celo Martina Strela, Toneta Ropa in Piko Božič. Edini, ki ga še šiša, je ultra desničar Janez Janša ob pojavljanjih na TVS, kjer pa je njegova struja najbolj neodvisnemu novinarju Jožetu itak zagotovila brezplačno stanovanje, zato to ne šteje.

Magnifico je povsod - razprodal bo Cankarev dom, in če verjamemo Miladinoviču, bi se to lahko zgodilo celo dvakrat. To pa ni uspelo ravno mnogim. Magnificu torej verjamemo še bolj kot Fructalu.

Sam izdelek pa je prav Magnificova res konceptualna plošča. Potem ko je s Kompletom potegnil črto pod prejšnjega, manj zrelega Magnifica, se je začel novi. Hir aj kam, hir aj go, Balkanto ena oziroma dva. Kosovska bitka, ki jo mešajo tako trube iz Guče kot kubanske trobente ali električni ritmi, ki jih izbira nadarjeni brat. Kolaž, ki naj bi zabaval vse, ki se še zabavajo.

Nobenih jasnih političnih sporočil, ki bi nas vodila v nove čase, nikomur se Magnifico ne zameri, poje angleško, slovensko ali srbsko. Za dokončen uspeh plošče pa bi moral dejansko posneti še en bolj speven komad. Nekaj takega, kot je Ne pitaj. Sicer pa se lahko navadimo tudi na kaj drugega s plošče. Če bo Menart s svojim piarom še naprej tako agresiven, bodo s plošče zbrali in morda posneli na video vsaj še dva komada. In potem se bomo vsi spraševali, ali je zvok njegovih trubašev Balkan ali je Balkan Magnifico s svojimi brki sam ali pa je Magnifico samo fant iz Šiške, ki je na Balkanu pristavil svoj lonček. Sicer pa ena najboljših plošč letos v Ljubljani.

* * * *