3. 12. 2003  |  Mladina 47  |  Kultura  |  Plošča

September: The Best Of

(CD '03 RTVS)

Za takšne kompilacije bi lahko rekli, da so izgubljena priložnost. Kupi podatkov, ki manjkajo, pa bi nas zanimali, da ne govorimo o hitih, ki jih ni na plošči (Prleta verjetno ni zato, ker ni dovolj akademski), nobenih natančnih letnic, predgovor, ki bi moral biti natančnejši in morda malo daljši ... Če že gre za legende. In YU-scena, YU-kritiki, uvrščajo slovensko-hrvaško zasedbo September med največje rock bende na takratni sceni. V Sloveniji naj bi imeli po mnenju tehničarskih rokerski poznavalcev samo en boljši bend - Buldožer. Morda so imeli nekateri Yugi več za povedat, recimo Pankrti, Lačni Franz ali Videosex, toda na vseh lestvicah najboljših glasbenikov so Septembrovi instrumentalisti: Malikovič, Asanović, Divjak, Doblekar, Ogrin. Bončina pa velja poleg Željka Bebeka in Dada Topiča za najboljšega rock pevca bivše države.

Sicer pa za nepoznavalce: September je v nekaj kratkih letih ustvarjanja (sredi sedemdesetih) proizvedel dve veliki plošči in tri male plošče, česar med podatki na plošči ne boste našli. Preigravali so glasbo, ki so jo takrat na hitro poimenovali jazzrock, med elemente njihove glasbe pa gre prišteti še nekaj latino ritmov in funka. In še enkrat, gre res za vrhunsko odigrane in zapete komade, o tekstih pa tokrat ne bomo izgubljali besed, ker se očitno niti bendu samemu niso zdeli pomembni. Na ovitku jih seveda ni.

Vseeno je, če hočete imeti vsaj malo arhiva, tole ploščo treba kupiti. Nacionalni založbi pa bi predlagal, da se ob takšnih izdajah posvetuje s tipi, ki imajo s takšnimi kompilacijami več izkušenj. Pogledajo naj si recimo The best of Big Foot Mama, če bodo kdaj izdajali Septembrove predhodnike - Srce.

Mimogrede, prijatelj s TV-ja mi pravi, da bi September na ploščo lahko stisnil vse, kar so v času svojega delovanja posneli. Tako ne bi manjkal niti njihov edini slovenski komad Kanin. (mš)

* * * *