24. 3. 2004  |  Mladina 12  |  Kultura  |  Plošča

Bohem: Življenje ni zločin

CD '04, Založba Melopoja

Na radiu in televiziji je Boheme največkrat slišati skupaj z Laro Baruco v komadu Kraljica sanj. Čeprav so očitno v ta komad največ investirali, se ob poslušanju celega CD-ja zdi, da izbor ni bil najboljši. Sicer pa gre verjetno za komercialno potezo mogoče edinega res simfo benda trenutno pri nas ...

Ja, ponavadi se naši rokerji, ki so navezani na Siddhartine korenine, še najbolj približajo kitarskim, rokenrolovskim klišejem tega našega nacionalnega hit benda. Ekipa Bohemov je Siddharti morda bolj podobna v tistem delu, ko se približajo simfo rocku. Trboveljska vseslovenska ekipa ima pri večini komadov solidne nastavke, ki jih potem bolj ali manj uspešno izpelje do konca.

Najbolj neroden primer je prvi komad na CD-ju Deveti junij, ki ima res dobro podlago in solidno melodijo ter refren, potem pa ga sesujejo z nekakšnim otroškim deklamiranjem. Nasploh so Bohem soliden melodičen bend, ki poleg omenjenega simfoniziranega poprocka ponuja, kot se za takšno muziko spodobi, bolj darkerska kot zabavna, na žalost preveč patetična besedila. Soliden pevec - ne zmanjka ga niti takrat, ko se fantje v eksperimentiranju približajo najbolj osnovnim hard rock rifom iz preteklosti. Sicer pa so se fantje in dekle res potrudili z aranžmaji, med drugim uporabijo na plošči celo živa godala in ženski pevski zbor.

* * *