Napo Lee Tano

23. 7. 2005  |  Mladina 29  |  Kultura  |  Plošča

Ntoko: Dobrodelni koncert ob koncu sveta

CD, RapNika 2005

Brzina. Skoraj prepričan sem, da je prav to tisto, kar vedno znova najbolj navdušuje Ntokotove fane: brzostrelne freestylovske rime so ga izstrelile na slovenski raperski vrh, saj so nekateri, ki so namigovali, da je veliko tistega, kar v freestylerskem afektu pride iz njegovih ust krneki, se pravi sfefljani glasovi brez pomena, bili prisiljeni obmolkniti po analizi posnetkov - model jih pač res stresa s tako naglico. Drugi hitrostni aspekt gre na njegovo produktivnost: po plošči z matično zasedbo Moveknowledgement je prišla so-zmaga na prostosložnem tekmovanju in z njo pogodba z (Rap)Niko. In le nekaj mesecev kasneje smo vsi po vrsti tripali na Cesarjevo novo podobo, pri producentu Settu v Osijeku zložen Ntokotov solo prvenec. Vmes sta z ljubljanskim producentskim mladincem Borjanom po navdušenju nad posnetki kontrabasista Žige Goloba v treh dneh zasnovala, spisala, posnela in zapekla ultra-limitirano nakladni EP Where's Waldo, hecen eksperiment, katerega zvočna podoba temelji na semplih Golobovega Františka (bojda je tako ime njegovem basu).

In komaj smo se dobro obrnili, je tukaj že druga njegova reč za Rapniko, Dobrodelni koncert ob koncu sveta. In je super!!! Posnet s petčlanskim, hja ... jazz bandom, ki ga suvereno žeži čez celo ploščo. Pobje so sicer vseskozi obuzdani s čvrstim ritmom (ta je še posebej hud v komadu Rikše), a se jih tu in tam tudi pripusti k ležernejši solistični paši (recimo v Vampirju z Gorjancev, kjer podlagajo pripoved deklice, vzeto iz Robar-Dorinovega dokumentarca Sence bližnjih prednikov) ali agresivnejšemu poritavanju (kot v zaključku komadaManus Turbo). In Ntokotov verbalni del? Po mojem bo dovolj če transkribiram nekaj odlomkov komada Slovenc sem: Slovenec sem, Slovenec sem, na plaži s pekinezerjem, velik prekratkim penisom, rodilnikom, dvojino, samski do smrti, al pa poročen desetkrat: nikol ne bom imel otrok, imel bom pravnike ... Slovenec sem, ko pobiram štoparke z belim mercedesom z leder sedeži in nabijam Severino z MP3 plejerjem ....v mojem bloku ne morem nobenga prosit za eno žličko soli, Mercator je moj najboljši sosed ... Slovenec sem, krize identitete so in, prvič pije na Rock Otočcu, na Soči potegnu prvi dim ... Slovenec sem, s punco na klopci v CityParku, že deset let sem na faksu, valda ne bom zdej postal delaven ... podpisujem peticije, hodm na referendume, pijem kapučino, na Petrolu kupujem sendviče ... in jasno vam bo, da tole ni ravno muzika, ob kateri bi se počutili ugodno. Ampak po drugi strani: kdaj ste nazadnje poslušali muziko, ki vas je pripravila do tega, da ste o nečem začeli premišljevati.

Ntoko se razvija in je zmeraj boljši. Ni prijazen, ker nam (pa tudi sebi) kaže ogledalo, v katerem naša (in njegova) podoba ni najlepša - je pa resnična. In to je esenca hiphopa: keepin' it real. Bravo!

+ + + + +