Mateja Hrastar

18. 10. 2007  |  Mladina 41  |  Kultura  |  Plošča

Jinx: Na zapadu

2007, Dallas Records

Jinx v Križankah, september 2007

Jinx v Križankah, september 2007
© Matej Leskovšek

Bili so na vrhuncu slave, pa so prenehali. To se je zgodilo hrvaški skupini Jinx, ko je pred šestimi leti odnehala, čeprav jo je album Avantura počinje, ki ga je izdala leto prej, lansiral med najbolj fine in najuspešnejše hrvaške bende tistega trenutka in so vsi prepevali Tamo gde je sve po mom. "Razpad" je bil dramatičen. Nekaj časa se je šušljajo, da se bodo razšli, ker naj bi bil Dubravko Ivaniš Ripper, vodja skupine Pips Chips & Videoclips in mož pevke Jinxov Jadranke Bastajić Yaye, s svojimi ljubosumnimi izpadi onemogočal delo skupine, zaradi česar je Coco Mosquito (Goran Muratović, vodja Jinxov) obupoval, dokler na ljubljanskem koncertu septembra 2001 Yaya zaradi napada joka ni hotela na oder Križank, Cocu pa je prekipelo in je razpustil bend.

Biti tako pogumen, da odnehaš na vrhuncu, je luksuz, ki si ga lahko privoščijo le najboljši. Ravno zaradi prekinitve pa so postali kult. Ter odrasli. In letos začeli znova. To, da se na sceno vrača Jinx, je bil eden odmevnejših hrvaških glasbenih dogodkov leta. Bend je ostal zvest svojemu trash okusu. Coco trdi, da je album Na zapadu nastal pod vplivom špageti vesternov, Yaya razpreda o tem, da je sedaj v njihovi glasbi več kitar. A najočitnejše je to, da je njihova glasba na tem albumu zelo zelo sedemdeseta, kar je že nekaj let urbani trend. Prvi hit je komad Na čemu si ti, ki je takoj zavzel prva mesta hrvaških lestvic. Sintič okranclji so taki, da se vam zdi, da bivate v nadaljevanki Dr. Who. Mogoče ravno zaradi tega Yayin topli vokal še bolj izstopa. Komad je ravno dovolj gruvi za džuskanje. Zajedno je dopadljiva zadeva, ki v smislu živahnosti še najbolj spominja na stare komade. Osebno pa prisegam na Hodam in Požurimo, ker jo to zvok Jinxov, idealna kombinacija starega (ker konec koncev smo si želeli stare Jinxe) in novega (ker je Coco konec koncev strahovito kreativen tip).

Projekt Jinx je speljan v popolnost. Jinx je popolna umetnina s hudo izdelanim imidžem (Alan Hranitelj) in nastopom. Fantje in dekle natančno vedo, kaj je urbani trend. Njihov koncept je nekaj, kar sodi v mestni popoldanski lokal, kjer po službi ležerno spijete koktajl, poslušate Jinxe in se vam zazdi, da ste na sodobni morski terasi. Mogoče so Jinxi Đavoli tega trenutka (pesem Pored mene je natančno to, kar si poslušalec predstavlja pod sodobno morsko glasbo). Mogoče gre res za šminkerski bend, čeprav so vsi citati, ki jih zaznate v komadu Na zapadu, preveč inteligentni za "samo šminkerski bend". Coco Mosquito sicer trdi, da je njihova muzika uniseks, ampak priznajmo si: Jinx je ženski bend. Oziroma bend za bejbe. Čeprav bo treba za popoln babji užitek počakati vsaj še toliko časa, da bodo novi komadi postali stari. Če bodo.

* * * *