Bernard Nežmah

23. 7. 2005  |  Mladina 29  | 

Čakajoč na Mesijo

Iskanje predsednika, slikanje katastrofe, boj z ombudsmanom in kmečki upori.

© Tomo Lavrič

Nekoč večni zmagovalec LDS je razpustila svoje vodstvo. Vsi razen Jelka Kacina so odstopili tri mesece vnaprej. Toda, ali so vsi, brez Kacina seveda, prisegli, da ne bodo nikoli več v vodstvu stranke, da prepuščajo svoja mesta drugim? Ne, javili so le, da se igra začne zoper znova.

Kako torej deluje največja opozicijska stranka? Je kot skupina zarotnikov, ki drug drugemu več ne zaupa, ki malodane pokliče notarja, da bi deponiral njihove odstopnice.

S stališča smiselnosti: zakaj ne odstopijo takoj in na hitro izberejo novo vodstvo? - Odgovor bi bil, da bodo zdaj v miru tri mesece iskali obraz predsednika.

Kako najdeš prvaka? Ali niso volitve, kjer glasujoči odločijo z večino glasov, najbolj demokratičen način izbire?

LDS je posebna stranka tudi v načinu izbire prvega moža. Leta 1988 se je več kandidatov potegovalo za prvenstvo v ZSMS. Dotlej je stranko, katere članstvo je imelo po statutu lahko največ 27 let, je izjemoma vodil tridesetletni Tone Anderlič. A volitve za njegovega predsednika so bile minirane že pred volitvami. Enega izmed kandidatov, Janeza Janšo, je med kandidacijskim postopkom aretirala tajna policija in ga poslala na sojenje pred vojaško sodišče, drugi veliki kandidat Jožef Školč pa je dobil poziv za služenje vojske. V tedanji zmedi je na koncu sodeloval in zmagal prav Jožef Školč. Nekaj let je vodil stranko, dokler niso sklenili, da za predsednika povabijo veliko figuro, ki dotlej sploh ni delovala v stranki - Janeza Drnovška,; ki je bil pred tem predsednik Jugoslavije. Simbolično se je Školč umaknil v dobro stranke, s tem, da je tako rekoč sam postavil svojega naslednika. Ko je Drnovšek desetletje kasneje odhajal v bitko za predsednika Slovenije, je predlagal za naslednika Antona Ropa, ki so ga liberalni demokrati z aklamacijo sprejeli. Ta je potem izgubil na volitvah, šel na izredni kongres, na katerem je kazalo, da mu bo protikandidiral Jožef Školč, ki je izrekel nekaj neoprijemljivih školjčizmov, nato pa se umaknil še pred tekmo. Ko je torej Rop obranil prvo mesto, je dobrega leta zatem pod pritiski odstopil.

Ergo, nikoli ta stranka ni zmogla normalne in jasne predsedniške bitke z več kandidati.

Toda, tokrat je še huje: ali je ime predsednika sploh pomembno?

V političnih spopadih LDS deluje kot eden: ko napadejo zakon o RTVS, so istih misli, ko je govor o izbrisanih, so enoglasni, vsi govorijo o čistkah v nadzornih svetih in upravah.

Tako enotne stranke že dolgo ne!

Njen veljak Pavle Gantar je kot gostujoče pero v "Delu" zapisal usodne misli, kako nova vlada oži prostor demokracije in svobode in kako SDS zdaj sega v vse pore družbenega življenja. Je mislil resno?

Podjetje za odvoz smeti v Ljubljani se imenuje Snaga in prav te dni je mestna občina, ki jo vodi koalicija LDS in SD, določila nove člane nadzornega sveta, med njimi Dunjo Piškur Kosmač in Antona Colariča. Prva je svetnica na listi LDS, drugi svetnik tovariške SD. V Mestnem potniškem prometu, ki skrbi za avtobusni prevoz potnikov, je novi član nadzornega sveta postal Slavko Slak, podžupan in predsednik mestne LDS.

Pri Zevsu, v katere pore Slovenije gleda ex-minister Gantar? Ustaljena praksa lokalnih in državnih oblastnikov novih in starih je pač, da v skladu s svojimi pristojnostmi kadrujejo v podjetja in institucije.

Dominantni politični govor LDS je sicer postal katastrofičen, odstopljeni predsednik Rop celo mirne duše pripoveduje, kako prihaja do vojaškega prevzemanje različnih področij javnega življenja. -???

Pardon, v kateri državi živijo?

V parlamentu se vršijo povsem običajni spopadi, v enem zadnjih je poslanec SDS Branko Grims predlagal Matjažu Hanžku, da odstopi kot ombudsman. Nič bogokletnega sicer dati tak predlog, toda stvar je skregana z ustrojem države. Varuh človekovih pravic ga je vznejevoljil zaradi svojega angažmana za pravice izbrisanih.

Čemu že služi ombudsman? - Da ploska vladajočim koalicijam, ali da opozarja na krivice, ki jih povzroča oblast malemu človeku?

Ombudsman je po definiciji od države postavljeni kritik njenega delovanja. Seveda pa bo povzročal nejevoljo, kdaj je bil celo smešen, ko je nekdanjega vodjo protikorupcijske skupine Boštjana Penka branil pred polemično jezo zunanjega ministra Dimitrija Rupla. A če se ne strinjamo vedno z njim, to ni razlog za njegov odstop. Tu je celo Grims je v protislovju sam s seboj, ko za povsem normalno vzame referendumsko zahtevo opozicije o "njegovem" zakonu o RTVS, sedanjega ombudsmana pa bi se rad rešil.

A vendar, to je daleč od policijske države, vojaške diktature ali države enoumja.

Še bolj daleč od oči visoke politike se je ravnokar dogodila prava ljudska vstaja. Vaščani Sela pri Ajdovščini so postavili barikade in vaške straže, da bi preprečili gradbeni skupini Mobitela, da jim le lučaj od vasi ne postavi nebotičnika v podobi 35 metrov visoke bazne postaje. Šele po kmečkem puntu se je oglasilo ministrstvo za okolje, ki je že izdalo dovoljenje za gradnjo, zdaj pa se popravlja s predlogom, da naj Mobitel najde soglasje z vaščani. -??? Kako lahko izdajo gradbeno dovoljenje mimo predvidenega postopka iskanja soglasja z lokalnim prebivalstvom?????

Retorično vprašanje: koliko stavb, stolpnic in poslopij je bilo v zadnjem času postavljenih na enak način, ker se pač mestno in primestno prebivalstvo ni organiziralo v obrambi svojih pravic po principu kmečkih uporov?

A to pač ni topika bojev političnih strank.