S hrupom nad škorce

Hrup v vsako slovensko vas

Mimnimal Bastard med goricami

Mimnimal Bastard med goricami
© Igor Škafar

Društvo za razvoj mladinske kulture, ki se ukvarja tudi z, povzemamo statut, “vključevanjem mladih robnih posameznikov in skupin v družbo” ter “zastopa, se bori za pravice, svetuje in dela z ljudmi s posebnimi potrebami”, sicer pa redno prireja koncerte pretežno nojzerske narave, se je s svojo Mladinsko akcijo 33 namenilo, da obrede domovino. A zvezde tokrat DRMK-ju, ki je po mnenju poznavalcev rekorder v številu zavzetih slovenskih klubov in prizorišč, niso bile naklonjene. Le par dni pred začetkom Hrupa v vsako slovensko vas, v okviru katerega naj bi se predstavil po klubih in v živo pošumel na Radiu Študent, je namreč nosilni Emil Beaulieau, “America's Greatest Living Noise Artist" prestavil prihod v Evropo, za nameček pa je tudi drugi Američan, Man Manly, naletel na velike težave pri transportu (beri: avtoštopu!!!) in ni mogel podpreti nameravane turneje. Le-ta se je potem z devetih nastopov - iz množice štrleči: v Disku Teksas, Šebrelje - skrčila na enega samega, na nojzerski piknik na Janeževi gorci, vinorodni vzpetini streljaj od Bizeljskega.

In kaj počnejo pripadniki tako izrazito urbane panoge, kakor je nojz, med trtami, zidanicami in vikendi, med najverjetneje zgroženimi škorci in sosedi? Z za razmere, žanr in število obiskovalcev dovolj učinkovito feršterkarijo, parom kitarskih ojačevalcev, ga žgejo pred vinsko kletjo, požrtvovalno bruhajo ogenj, gasijo s špricerji in polnijo praznine s čevapčiči. Kakovostno preživljanje prostega časa? Vsekakor, saj se nojzerji, tu nedvomno dediči pankrokerskega naredi-sam izročila in vodila, kako iz minimalnega izvleči maksimalno, po novem vse pogosteje odločajo za zdravo jedrnate, redko več od ene viže dolge nastope, ki se končajo ravno pred zasičenjem z izkazanim šundrom.

Če bi lahko ljubljanski one man band Minimal bastard (ex- Mastikator) s svojimi industrijskimi koračnicami iz sintetizatorja razbijal za zadnjo rundo kake čudaške tehno veselice, se brežiški pogoni Par nobile fratrum in Đuro iz druge galaksije v veliki meri zanašajo na dratarstvo, na grindkorovsko kruljavi vokal in bolj šumeče kot odigrane kitare, da posebnih atrakcij, kot so plazenje v viničarja našemljenega pevca pod brajdami ali vrtenje s kamni napolnjenega bobna pralnega stroja, sploh ne omenjamo. Urgggh! Po centrifugiranju pa je sledilo, menda tisti večer še najbolj domišljeno, izpiranje v režiji čelnika DRMK-ja, GEN 26, ki lahko iz enega samega balona, mikrofona in kitarskega efekta, pa z veliko mero muzikalnosti izmolze pravo repetitivno hipnozo ali pa kot britev oster hrup, kakor da bi simultano klali sto prašičev ali ameriških talcev, umestno zaključen s predretjem balona. Anti-škorc poteza meseca.

Par Nobile Fratrum

Par Nobile Fratrum
© Igor Škafar

Đuro iz druge galaksije

Đuro iz druge galaksije
© Igor Škafar

GEN 26

GEN 26
© Igor Škafar