MLADINA Trgovina

Jure Trampuš

25. 11. 2011  |  Mladina 47  |  Politika

Ali v SDS prestrezajo pošto?

Zasebno pismo Mladininega sodelavca v strankarskem časopisu

Radovedni poslanec Vinko Gorenak

Radovedni poslanec Vinko Gorenak
© Borut Krajnc

14. septembra letos, ob 10. uri, 44 minut in 13 sekund, je publicist in sodelavec Mladine Igor Mekina prijatelju, sodniku Francu Dobrovniku, s svojega elektronskega naslova poslal zasebno elektronsko sporočilo, v katerem je bil „link“ do enega od člankov. V Siolovi tehnični službi so ugotovili, da to elektronsko sporočilo ni bilo poslano nikomur drugemu, razen Dobrovniku. Ravno tako elektronskega sporočila niti Dobrovnik niti Mekina nista prepošiljala nikomur.

Po logiki stvari bi torej pismo moralo ostati med njima. A ni. Že čez teden dni je tednik Demokracija, ki je v solastništvu stranke SDS, na 17. strani objavil faksimile tega pisma s komentarjem, češ da so odkrili „direktni link“ med Mladino, „ki je znana po tem, da objavlja ekskluzivne dokumente v medijskem linču na Janeza Janšo v zadevi Patria“, in sodiščem. Kako je strankarski tednik prišel do vsebine zasebnega elektronskega sporočila?

Stvar bi verjetno ostala nepojasnjena, če vmes ne bi doživeli še enega „incidenta“. Mekina je 14. septembra popoldne, ob 17. uri, 17 minut in 16 sekund, prejel na prvi pogled nerazumljivo elektronsko sporočilo od - kot se je podpisal - predsednika odbora za notranjo politiko v parlamentu in vidnega člana SDS Vinka Gorenaka. V sporočilu s pripono „RE“ v zadevi je Gorenak, kot da bi odgovarjal Mekini, zapisal: „ja, vidim.“ To pomeni, sklepamo, da je moral nekako priti do zasebnega elektronskega sporočila, nato pa je skrivnostnemu pomagaču namesto z „odgovori“ odpisal s pritiskom na gumb „odgovori vsem“ in povratno sporočilo poslal še Mekini.

Da bi pojasnili skrivnostno pot elektronskega sporočila, smo vprašanja postavili Gorenaku. Čeprav je dejstvo, da je Mekina z Gorenakovega strankarskega elektronskega naslova vinko.gorenak@sds.si dobil pismo in s tem dokaz, da je Gorenak imel elektronsko sporočilo, ki ga ne bi smel, se ta tega ne spominja. Na vprašanje, ali je pismo dobil in ali je to v njegovem elektronskem nabiralniku, je odgovoril, da v njegovi službeni pošti takšnih sporočil ni, „kar pa se tiče mojega drugega e-naslova, mi ga je upravljavec v tem času zaradi težav na novo nastavil in nimam več pregleda za dan, ki ga omenjate,“ trdi Gorenak in obljublja, da bo upravljavca zaprosil za rekonstrukcijo vse elektronske pošte.

Rekonstrukcije primera pa se bo seveda lotila tudi policija. Mekina je zaradi kaznivega dejanja kršitve pisemske tajnosti podal ovadbo na tožilstvo in policijo, pa tudi prijavo informacijskemu pooblaščencu, od koder so ravno tako sporočili, da primer vsebuje elemente kaznivega dejanja in da bo proti kršiteljem sprožen postopek. Morda pa bo, po incidentih, ki sta jih doživela novinar Dela Dejan Karba in poslanka Melita Župevc, ravno tako v povezavi s stranko SDS, tokrat policija le prišla stvari do dna?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.