Pravica do »nepopolnosti«

Argument »naravnega« pri doseganju družbenopolitičnih ciljev

Carrie in mama Emma Buck pred sodnim procesom leta 1924, v katerem so Carrie razglasili za bebavo in spolno promiskuitetno ter jo zato sterilizirali

Carrie in mama Emma Buck pred sodnim procesom leta 1924, v katerem so Carrie razglasili za bebavo in spolno promiskuitetno ter jo zato sterilizirali

Carrie Buck, deklica iz ameriške zvezne države Virginija z začetka dvajsetega stoletja, se je v zgodovino zapisala kot srhljiv primer zlorabe Darwinovega nauka o evoluciji. Njena mama je potem, ko ji je razpadel zakon, ni mogla preživljati, zato jo je oddala v posvojitev. Leta 1923 je zanosila, ko jo je posilil nečak njenih krušnih staršev. Njena moralnost je bila v očeh okolice s tem nepopravljivo omadeževana, še zlasti ker so njeno mamo medtem obsodili zaradi prostitucije in jo za štiriindvajset let (do smrti) zaprli v umobolnico. Kljub svoji inteligenci in delavnosti Carrie ni imela na zaslišanju pred komisijo za slaboumnost nobenih možnosti. A ker je zvezna država ravno tedaj sprejela zakon o obvezni sterilizaciji, so ga želeli njegovi zagovorniki na primeru Carrie utrditi tudi v sodni praksi. Tako so uprizorili bolj ali manj režiran sodni proces, v katerem so Carrie razglasili za bebavo in spolno promiskuitetno.

Primer je prišel vse do ameriškega vrhovnega sodišča, varuha ameriške ustave in najvišjega sodnega organa ZDA. To je sterilizacijo odobrilo in sodnik O. W. Holmes Jr. je v obrazložitvi sodbe zapisal: »Namesto da njihove izrojene potomce usmrtimo zaradi zločinov ali jih pustimo izstradati zaradi njihove imbecilnosti, bo za ves svet bolje, da družba vidno neprilagojenim posameznikom prepreči nadaljevanje vrste. Princip, ki opravičuje obvezno cepljenje, je dovolj širok, da pokrije tudi prekinitev jajcevodov. Tri generacije imbecilov so dovolj.« Carrie so sčasoma izpustili iz umobolnice, poročila se je in o njeni domnevni slaboumnosti ni bilo do njene smrti leta 1983 niti sledu. Njena sestra je šele leta 1979 odkrila, da so pod pretvezo operacije slepiča sterilizirali tudi njo. V letih po sprejetju zakonov o sterilizaciji so v ZDA neprostovoljno sterilizirali od šestdeset do petinšestdeset tisoč ljudi. Merilo za imbecilnost ni bila le domnevno nizka inteligenca, temveč tudi domnevno nemoralna dejanja, tudi samozadovoljevanje v puberteti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.