Marcel Štefančič jr.  |  foto: Borut Peterlin

 |  Mladina 3  |  Družba  |  Komentar

Houston, težave imamo!

Zakaj desnica tako ljubi teorije zarote

Kaj če sta Virca (na fotografiji) le provokatorja, le saboterja, le »štipendista« Cie, Nase in ameriške vlade, ki skušajo – pač kot vedno – diskreditirati konspirološko skupnost in prikriti Resnico?

Kaj če sta Virca (na fotografiji) le provokatorja, le saboterja, le »štipendista« Cie, Nase in ameriške vlade, ki skušajo – pač kot vedno – diskreditirati konspirološko skupnost in prikriti Resnico?

Američani so se na Luni izkrcali s pomočjo tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa – Tito ga je Kennedyju prodal leta 1961, v zameno pa dobil ogromno denarja, s katerim je Jugoslavija v šestdesetih letih prešla v obdobje razcveta. To je premisa dokudrame Houston, We Have a Problem!, ki naj bi jo posnela Žiga in Boštjan Virc – triminutni napovednik za njuno šokudramo si je na spletu prvi teden ogledalo že več kot 600.000 ljudi, okrog 250.000 ljudi pa si ga je ogledalo že prvi dan. Kar je ogromno, še zlasti, če pomislite, da je šlo bolj ali manj za kost, s katero sta skušala pritegniti potencialne investitorje. No, odziv je bil tako silovit, tako evforičen in tako globalen, da lahko rečemo le: testna projekcija je uspela. Še več, ta viralni test je tako dobro uspel, da se zdi investicija v njuno dokudramo bolj varna od investicije v delnice. Viralca Virca sicer pravita, da ju je tako silovit, tako evforičen in tako globalen odziv presenetil, da je bil torej povsem in scela nepričakovan, toda pomislite: mar nista Tito in ameriško izkrcanje na Luni ubijalska kombinacija? Tito je še vedno velik hit – in mit – v Jugoslaviji, ameriško izkrcanje na Luni pa je priljubljena topika konspirologov, še posebej ameriških, se razume. In glede na to, da jugonostalgija in titomanija cvetita tako dobro kot konspirološko zanikovanje ameriškega izkrcanja na Luni, je bilo mogoče povsem upravičeno sklepati, da bo filmček – napovednik za dokudramo, ki je še ni – kliknil. Tito je s Pirjevčevo biografijo spet dobil noge – in potreboval je le še Luno, da bi poletel.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.