MLADINA Trgovina

Tjaša Zajc

27. 1. 2012  |  Mladina 4  |  Politika  |  Intervju

Dušan Semolič: "Tistim, ki se samo zaletavajo in v 21. stoletju vidijo krčenje samo pri delavcih, bomo nasprotovali."

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije

© Borut Krajnc

V začetku tedna ste opozorili, da koalicijska pogodba nastajajoče desnosredinske vlade odpravlja socialno državo. Lahko to pojasnite?

Pri pokojninskem sistemu se ne strinjamo s premikom v smeri krepitve kapitalskega dela. Moti nas socialna kapica, ki je instrument za zaščito bogatih pred socialnimi prispevki. S tem se zmanjšujejo prilivi v proračun, začne se s problematiziranjem izdatkov, vlade pa najprej posežejo po socialnih transferjih. Ne podpiramo negotovih oblik zaposlovanj in si prizadevamo, da bi se prekerne oblike zaposlovanja in podobne anomalije ustavile.

Pri koalicijski pogodbi Pozitivne Slovenije pripomb niste imeli?

Tega ne komentiram, ker gre za strankarske zadeve, v katere se ne vmešamo. V tem primeru pa gre že za skorajšnje ustoličenje nove vlade.

Kako komentirate odziv stranke SDS, ki je po vaših pripombah k pogodbi zagotovila, da bodo ukrepi usmerjeni k večanju blaginje za vse?

Dobro je, da so se oglasili, ker je ignoranca najslabši možni odziv. Ne bi pa želel komentirati njihovega odgovora. S pripombami smo želeli še pred sprejetjem pogodbe opozoriti, da nam je dobro prisluhniti. Zavedamo se, da besedilo, ki ga je bilo mogoče videti doslej, ni dokončno. Poleg tega vemo, da se k sreči vse, kar je v koalicijskih pogodbah, ne uresniči.

Če se izkaže, da bo pogajanje z novo vlado enako težavno kot s prejšnjo, lahko spet pričakujemo demonstracije?

Novinarji nas vedno sprašujete tako, da je na koncu videti, kot da sindikati nenehno nekaj grozimo. Z vsako vlado želimo sodelovati. Vemo, da življenje ne more biti vedno po naši meri, zato je socialni dialog neka srednja točka, kjer lahko največ dosežemo. Če pa pride do resnejših konfliktov, je zgodovina pokazala, da delamo vse mogoče.

Med drugim referendume ...

Pri Pahorjevi vladi ni bilo velikih demonstracij, kot so se dogajale v Franciji in Italiji. Odločili smo se za legitimno pot referenduma in ljudje so se odzvali, kot so se. Če bi politiki želeli blokirati te demokratične poti odločanja, bi bila scena drugačna.

Zaradi nesprejetja reform se razmere zaostrujejo. Kje vidite možnosti popuščanja oziroma rezov?

V dialogu z delodajalci pravkar poskušamo odgovoriti tudi na to vprašanje. Kako vzpostaviti investicijski cikel v Sloveniji. A tistim, ki se samo zaletavajo in v 21. stoletju vidijo krčenje samo pri delavcih, bomo nasprotovali. To uničuje socialno državo in ne prispeva h gospodarski rasti. Pritiskom interpretacij bonitetnih hiš in fiskalnega pakta pogosto sledijo napačne odločitve, ki nas ne bodo pripeljale iz krize.

Ste v sodelovanju z delodajalci prišli do kakšnega konkretnega predloga?

To je v nastajanju, in ko bo to narejeno, bomo vlado s tem seznanili in jo povabili k sodelovanju. Do konstituiranja vlade bi radi med sabo uskladili čim več poglavij.

V začetku tedna ste opozorili, da koalicijska pogodba nastajajoče desnosredinske vlade odpravlja socialno državo. Lahko to pojasnite?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.