Grega Repovž  |  foto: Borut Peterlin

 |  Mladina 4  |  Družba  |  Intervju

"Rode je rekel, da bo mladoporočenec rajši dobil v objem čisto dekle kakor pa tisto, ki je že vsa razdrapana. Uporabil je izraz razdrapana."

Svetlana Makarovič: »Če rečem sovraštvo, pomeni to sovraštvo.«

Pesnica in pisateljica, ki je 6. januarja rekla, da sovraži rimskokatoliško cerkev, in spet povzročila vsesplošno zgražanje

Sedela sva v kuhinji v njenem malem ljubljanskem stanovanju. Zelo skromno bivališče je to, prijetno, a skromno. Stara električna peč je brnela, zunaj pa je sijalo sonce. Sedela sva v njeni kuhinji, kadila in se čudila tistemu svetu tam zunaj. Najina tema je bila neumna. Že deset dni jo napadajo, ker je v intervjuju za Siolov portal rekla, da sovraži RKC. Oglasili so se seveda na desni, a tudi sirene na levi so zakričale: ne, besede sovražiti pa tudi Svetlana Makarovič ne sme uporabiti! Ni primerno! To je sovražni govor!

Leta 1977 so Sex Pistols objavili pesem God save the Queen, kjer so britansko kraljico izenačevali s fašističnim režimom. A pred 35 leti so jih Britanci manj obsojali, kot danes sirene obsojajo Makarovičevo. In vse to v državi, kjer je sovraštva veliko. Kjer je dovoljeno sovražiti in sovraštvo zganjati. Kjer ustavno sodišče dovoli v formalno vlogo zapakirano javno kampanjo zoper drugačne. Kjer RKC s svojimi sateliti odkrito razpihuje sovraštvo do gejev. Ampak besede sovražiti pa ni dovoljeno uporabiti. Sploh ne za RKC.

Spet ste tam. Uporabili ste napačen glagol. V tej državi se sicer lahko sovraži in črti, ampak glagol sovražiti je pa prepovedan. Niste vedeli?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.