Staš Zgonik

 |  Mladina 8  |  Družba

Wikištudij

Vključevanje pisanja za Wikipedijo v učni proces

Če bi se kdo odločil, da bo na slovensko Wikipedijo spravil članke o vseh nekdanjih in trenutnih slovenskih literarnih zgodovinarjih, bi se mu pri tem delu verjetno zmešalo. Razen če je ta posameznik univerzitetni profesor, ki si je zamislil, da bodo njegovo zamisel postopno uresničevali njegovi študenti. Dr. Miran Hladnik je profesor slovenske književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti. Njegovi študenti so to zamisel uresničili v nekaj letih. Dr. Hladnik pisanje člankov za Wikipedijo že šest let vključuje v učni proces. In kot pravi, se zadeva sijajno obnese. »Wikipedija je prostovoljna, prostočasna dejavnost, šola pa je prostor obvez, dolžnosti. Zato sem se bal, da bo nastal konflikt med tema dvema pogledoma. Ampak po nekaj letih izkušenj se mi zdi, da se lepo dopolnjujeta in da se na ta način tista razpoka, ki v naši civilizaciji obstaja med svetom prostega časa in svetom dolžnosti, manjša.« Študenti so bolj motivirani za ustvarjanje kakovostnih izdelkov. Ker delajo nekaj za skupno dobro in ker je njihovo delo postavljeno na ogled širši javnosti in tudi izpostavljeno širši kritiki. Hladnik pravi, da se študenti sprva niti ne zavedajo, kaj prinaša javno objavljanje njihovega dela na Wikipediji. »V razredu je običajno edini sodnik profesor in temu primerno se študent trudi predvsem, da bi zaznal, kaj si učitelj želi od njega. Vendar pa se takoj, ko članek objavijo na spletu, pojavijo uredniki in drugi uporabniki, ki posegajo vanj, popravljajo, včasih ga zaradi očitkov o plagiatorstvu celo izbrišejo.« Pri Wikipediji je zanj najpomembnejše, da se študent iz iskalca informacij prelevi v njihovega producenta in da svojo pasivno vlogo nadomesti z aktivno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.