MLADINA Trgovina

Tjaša Zajc

2. 3. 2012  |  Mladina 9  |  Politika

Psiho-analitična kampanja

Istospolne družine naj bi zniževale „aritmetično sredino družbene sreče“

Roman Vodeb

Roman Vodeb
© Matej Družnik / Delo

Med tistimi, ki so uradno prijavili organizacijo kampanje pred referendumom o družinskem zakoniku, je tudi teoretski psihoanalitik Roman Vodeb. Samostojni podjetnik za zasebno svetovanje je zaradi polemike o družinskem zakoniku lani napisal knjigo. Deklarira se za liberalca, vendar zakoniku ostro nasprotuje z milo rečeno kontroverznimi argumenti, pri katerih se človek vpraša, ali ne gre zgolj za zbujanje pozornosti.

Pred meseci je za časnik Večer zapisal, da mora biti vsak od staršev „genitalno različno bitje“, sicer otrok ne bo „osebnostno oziroma psihično ’nespotaknjen’“. Na blogu, na katerem poziva tudi k donacijam za svojo referendumsko kampanjo, med drugim piše, da otroci ne morejo rasti v istospolnih družinah, sploh ne pri dveh mamah, saj je v odsotnosti očeta „porušena otrokova spolna identiteta, spolna želja, moralna razsodnost in še kaj“. Otrok bo sicer preživel, „niti ne bo bolan, toda psihično bo tako poseben, da bo nesrečen oziroma bo posredno v nesrečo spravljal mnoge ljudi okrog sebe. Zniževal bo aritmetično sredino družbene sreče.“ Vodeba zakonik moti tudi zato, ker prepoveduje telesno in duševno kaznovanje.

Ko so Zbornica kliničnih psihologov, združenje psihoterapevtov in katedra za razvojno psihologijo podali skupno izjavo, da odraščanje otrok v istospolnih družinah njihovega razvoja ne ogroža, je magister Vodeb mnenje, ki so ga podpisali trije doktorji, magister in diplomirana psihologinja ter magistra psihiatrije, zavrnil. Po njem je to le „lari fari vladnih ideologov, bolje rečeno ideologinj, torej feministk, da bi po ovinkih prišle do posvojenih ali pa umetno oplojenih otrok“.

Pa smo že mislili, da civilne iniciative Za družino in pravice otrok ter portala 24kul.si v argumentih proti zakoniku ni mogoče prekositi ...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.