Bernard Nežmah

9. 3. 2012  |  Mladina 10  |  Kultura  |  Knjiga

Sanja Lončar, Sabina Topolovec, Marija Kočevar Fetah, Nadja Baćac: Ščepec rešitve

Svetovanje Aleš Pevc, Ljubljana 2012, 33 €

Zamolčane lastnosti začimb.

Avtorska knjiga na več kot 400 straneh daleč presega popularne knjige o začimbah. Obravnava jih s spoštovanjem, učljivostjo in radovednostjo. So skrivni fenomen, o katerem vemo izredno malo. Sodobna tradicija receptov je bolj seznam ukazov, kaj sodi v določeno jed, pa tudi farmakopeja ravna podobno, ko jih skozi recepture priporoča kot naravna zdravila. A kako bi jih lahko suvereno spoznali, da bi z izbiro posameznih ščepcev ustvarjali blagodejen zdravstvene učinke, umetnost njih uživanja in kuhanja?

So podobne govornim figuram, ki vsaka zase delujejo izjemno, če pa jih skupaj vržemo v tekst, dobimo neprebavljivi esteticizem. Modrost je torej v igrivosti, ko eksperimentiramo in jih zamenjujemo med seboj. Recimo, da pečen krompir namesto z rožmarinom začinimo z lovorjem, ali ko k siru dodamo nekaj luštreka namesto popra, ali spet ko zmleti kardamon primešamo moki. Zgodovina rabe deluje osvobajajoče, saj človeku namigne, da svet ni neizbežno samo tak, kot se nam danes kaže; v času Karla Velikega je izšla knjiga o žajblju na več sto straneh.

Knjiga o zdravilnih učinkih in skrivnostih, kako enostavno jed s ščepcem spremenimo vsakič v novo kreacijo. A tudi delo, ki opozarja, da vsaka reč, ki ima na škatlici ime začimbe, to ni nujno to. Lahko je ponarejena - vanilijev sladkor npr. je često le ponaredek z umetno aromo, predvsem pa imajo začimbe rok trajanja.

Z eno besedo – kemična, zdravstvena in kulinarična enciklopedija, ki prinaša bralcu vednost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.