|  Svet

Nemški javni uslužbenci z vlado dosegli dogovor o višanju plač

Plače približno dveh milijonov nemških javnih uslužbencev se bodo v prihodnjih dveh letih zvišale za 6,3 odstotka, je danes sporočil nemški sindikat Verdi. Po več krogih pogajanj, valu opozorilnih stavk in grožnji sindikata s splošno stavko so namreč le dosegli dogovor z nemško vlado.

"Dogovorili smo se, da bomo plače javnih uslužbencev v naslednjih 24 mesecih v treh fazah zvišali za 6,3 odstotka," je navedbe sindikatov po več kot 24 ur trajajočih pogajanjih v Potsdamu potrdil tudi nemški notranji minister Hans-Peter Friedrich, glavni pogajalec s sindikati s strani nemške vlade.

Plače javnih uslužbencev se bodo tako najprej zvišale za 3,5 odstotka, kar bo razvidno že v plačah, ki jih bodo delavci prejeli aprila, 1. januarja in 1. avgusta 2013 pa jih bodo zvišali še za po 1,4 odstotka. Nemško zvezno vlado bo dogovor po Friedrichovih besedah stal 550 milijonov evrov.

Vodja Verdija Frank Bsirske je dogovor, ki ga morajo potrditi še člani sindikata, pozdravil kot "dober in nujno potreben za zmanjšanje nesorazmerja med plačami v javnem sektorju in gospodarstvom v celoti".

Gre za kompromisni dogovor, saj je Verdi sprva zahteval zvišanje plač javnih uslužbencev za 6,5 odstotka že v tekočem letu. Povišanje plač je sindikat zahteval za široko paleto zveznih in lokalnih javnih uslužbencev od smetarjev in učiteljev do zaposlenih v javni upravi.

Po drugi strani je dogovor za javne uslužbence veliko ugodnejši od začetne ponudbe vlade, ki je delavcem ponujala 3,3-odstotno zvišanje plač v naslednjih dveh letih. Tega je Verdi ostro zavrnil, saj naj ne bi odražal niti inflacije, stopnja katere je v Nemčiji trenutno dvoodstotna.

Verdijevo nestrinjanje s prvotnim predlogom nemške vlade so nemški javni uslužbenci podprli s sodelovanjem v valu opozorilnih stavk, ki je Nemčijo na pobudo sindikata zajel pred začetkom njegovih pogajanj z vlado v sredo. V torek so nemška letališča tako morala zaradi stavke zaposlenih odpovedati številne lete.

Verdi je namreč vztrajal, da si javni uslužbenci po več letih zategovanja pasov in dveh letih stabilne gospodarske rasti v Nemčiji zaslužijo občutno povišanje plač. Vlada je sindikatu na drugi strani ugovarjala, da se je nemško gospodarstvo, sicer najmočnejše v Evropi, v zadnjem četrtletju preteklega leta vendarle nekoliko skrčilo. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.