Vanja Pirc  |  foto: Borut Peterlin

20. 4. 2012  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Portret

Naredi-sam duet: Handmade in Moste

Klara Zalokar in Klemen Zupančič sama delata vse – oblačila, mize, lestence … prenovila pa sta tudi staro, zapuščeno stanovanje, v katerem danes živita

V ljubljanskih Mostah, blizu toplarne, stoji vila častitljive starosti z imenom Mojmir. Pred dobrim letom sta se okrog nje potikala študenta arhitekture Klara in Klemen. Občudovala sta staro meščansko poslopje in še največ pogledovala k ves čas zaroletanemu stanovanju v prvem nadstropju. Nekega dne, ko je njuna radovednost že presegla vse razumne meje, je do njiju pristopil eden od stanovalcev in povprašal, kaj vendar želita. In morala sta mu povedati. Stanovanje, ki je bilo očitno zapuščeno, želita obnoviti in v njem tudi živeti.

Gospod je bil presenečen, a jima je razkazal stanovanje, polno prahu in pajčevin. Služilo je kot skladišče za odvečno pohištvo, sicer pa je imelo zaradi puščajočega okna v kuhinji uničen parket, ponekod pa je s stropa odpadal omet. A kljub temu sta bila navdušena. Potem sta se odpeljala na Obalo k lastniku hiše, in čeprav je bil tudi on sprva nezaupljiv, so na koncu podpisali pogodbo. Sklenili so, da bosta obnovila stanovanje, se vanj vselila, lastnik pa jima bo stroške, ki bodo nastali ob nakupu materiala ter delu vodovodarja in električarja, odštel od najemnine.

In tako sta se lotila dela. Ker je bil njun proračun izredno skromen, je bilo že takoj jasno, da bosta čim več naredila sama. Kupila sta nekaj orodja in materiala, nato pa iz stanovanja znosila staro pohištvo, prebarvala okna in vrata, prepleskala stene, zbrusila parket, v kuhinji pa zaradi dotrajanosti zamenjala tla z lesenimi deskami. Ker sta pri obnovi uporabljala le naravne materiale, sta iz desk naredila tudi kuhinjske omarice, iz poceni kovinskih cevi pa konstrukcijo za spalnico. Nato sta po svoje razporedila še tiste kose pohištva, ki so bili dovolj ohranjeni in kakovostni, in vselila sta se junija lani.

Marsikdo ob pogledu na njun sicer retro, a udoben in topel dom, še vedno ne more verjeti, da sta v obnovo vložila le 2000 evrov. In prav danes, ko smo globoko v kriznih časih in življenjski standard drsi v globok prepad, se zdi njun podvig še toliko pomembnejši. Je dokaz, da lahko vsak od nas, če le malo zaviha rokave, z malo ali celo nič denarja svoj dom spremeni v prijetno bivališče. Sama sta vse postopke tudi zato temeljito dokumentirala in jih nato ponudila v obliki tutorialov na njunem »rokodelskem« blogu Handmade in Moste.

Prenova stanovanja je njun doslej največji podvig in močno si želita »pozdraviti« še kakšno zapuščeno hišo, a kot priča njun blog, se Klara in Klemen z lastnimi rokami lotita praktično vsega, pri čemer skušata postopek vedno izpeljati od začetka do konca. Klara obvlada ročna dela in tako iz moških srajc ustvarja denimo ženska krila, šiva usnjene torbe, zdaj pa se po napotkih čevljarskih mojstrov loteva celo usnjenih čevljev. Klemen se je mizarske obrti priučil šele med študijem, ko je ugotovil, da je dober ventil ob dolgotrajnem risanju arhitekturnih načrtov na računalniku, a je v svojem »opusu« že odkljukal podvige, kot so pisalna miza, lestenci in tiskarska preša. Slednjo uporabljata za ročno tiskanje njunih oblikovalskih in grafičnih del. Za novo bi morala odšteti vsaj 300 evrov.

Res nista tipična bodoča arhitekta. Ne stremita k modernim velikim, izčiščenim, belim površinam. Še bistveno manj sta naklonjena novodobnim poceni in hitrim gradnjam. Bolj cenita stare hiše, četudi v njih okna ne tesnijo nepredušno. »Takšne hiše vsaj dihajo,« pravita. Cenita tudi staro pohištvo, ki so ga naši predniki oblikovali tako, da je zdržalo več generacij. Predvsem pa cenita kakovosten način življenja in še bolj tiste, ki se trudijo, da bi nam ga omogočili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.