|  Družba

Delo: Vatikan ukrepal proti slovenskima škofoma

Alojzij Uran in Franc Kramberger

Alojzij Uran in Franc Kramberger
© Matej Leskovšek

Sveti sedež je po poročanju današnjega Dela konec aprila Slovenski škofovski konferenci (SŠK) poslal dekret, s katerim je dvema upokojenima škofoma SŠK naložil, naj se umakneta iz javnega življenja. Poleg tega je škofoma odvzel škofovsko palico, svete maše lahko odslej darujeta le v klavzuri oziroma v samostanu, nista pa tudi več člana SŠK.

Eden od škofov, ki ga je Vatikan poslal v tišino - to se je zgodilo prvič v zgodovini Slovenske škofovske konference - je brez škofovske palice in prstana ostal zaradi "objektivne odgovornosti" za finančno stanje, v katerem je njegova nekdanja nadškofija. Gre za Franca Krambergerja, upokojenega mariborskega škofa, ki ga verniki in duhovščina sicer poznajo kot velikega, a preprostega človeka molitve, piše Delo.

Drugi škof, ki ga zadeva dekret Vatikana, je upokojeni nadškof metropolit Alojz Uran, so za STA pojasnili v tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference. Uradno izjavo o zadevi bodo objavili danes po 14. uri.

Slovenska veleposlanica pri Svetem sedežu Maja Lovrenčič Svetkova je danes za STA povedala, da je za to novico izvedela iz Dela. "Gre za interne zadeve Cerkve o imenovanjih in to nima nič opraviti z nami. Cerkev je ločena od države," je dejala in dodala, da jih Vatikan o tem ni dolžan obveščati. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.