Borut Mekina

6. 7. 2012  |  Mladina 27  |  Politika

Politični Hauc

Sedaj še računsko sodišče o pomoči SDS v aferi brezplačniki

Aleš Hauc je kot prvi poštar pomagal brezplačnikom

Aleš Hauc je kot prvi poštar pomagal brezplačnikom
© Marko Pigac

Aleš Hauc, bivši generalni direktor Pošte Slovenije, je nedavno postal predsednik uprave NKBM. Ob kariernem vzponu je zadnja leta v aferi z brezplačniki SDS hitel dokazovati, da tej stranki ni delal nobenih uslug. Čeprav je bila Pošta Slovenije pod njegovim vodstvom drugi najpomembnejši oglaševalec v brezplačnikih in čeprav je parlamentarna preiskovalna komisija ugotovila, da je z zelo visokimi popusti in s kršitvijo notranjih pravilnikov pomagala obema izdajateljema, je Hauc vztrajal. Še marca je Pošta Slovenije očitke o politični vpletenosti podjetja zavrnila v zahtevi po popravku v Mladini, kjer je pisalo: „Pošta Slovenije je pri poslovanju z brezplačnikoma ravnala v skladu z internimi akti in poslovno politiko. Slednje dokazujejo tudi izsledki notranje in zunanje revizije, ki v zvezi z odobravanjem popustov niso ugotovili nepravilnosti.“

A sedaj je revizijo poslovanja pri pošiljanju t. i. nenaslovljenih publikacij v obdobju 2007-2010 objavilo še računsko sodišče. Čeprav to ni omenjalo imen konkretnih podjetij, je iz opisa poslov jasno, da gre za brezplačnike, ki jim je pošta zagotavljala nerazložljive ugodnosti. Revizorji so ugotovili, da so nekateri naročniki - opis ustreza brezplačniškemu podjetju Progresija - s plačilom računov zamujali dalj časa, Pošta Slovenije pa terjatev ni zavarovala in plačil tudi ni izterjala. Ko so se potem začeli stečajni postopki, je izgubila 260 tisoč evrov. Poleg tega je pri ceni storitve raznašanja nenaslovljenih publikacij zagotovila tako visoke popuste, da z njo ni pokrila niti stroškov. Posledica je bil negativni rezultat v višini 242 tisoč evrov. Revizorji so še ugotovili, da je Pošta Slovenije popuste odobravala glede na napovedano in ne glede na dejansko količino prenesenih publikacij, seveda pa je „odobrila višji popust, kot je izhajalo iz internih aktov“.

Brezplačniki so ena od najbolj umazanih zgodb v zgodovini slovenskega parlamentarizma. Povsem očitno si je z njimi stranka SDS ob pomoči politično nadzorovanih državnih podjetij zagotovila nekaj milijonov evrov za kampanjo. V podobni aferi na Hrvaškem, imenovani Fimi Media, pravkar poteka sojenje, kjer na zatožni klopi sedi tudi bivši predsednik vlade Ivo Sanader. V Sloveniji pa so vsi glavni akterji danes nagrajeni. Hauc vodi drugo največjo banko, najpomembnejši pisci iz brezplačnikov se spet združujejo, Janez Janša pa vodi slovensko vlado.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.