Jasna Rajnar Petrović

 |  Svet

Stranski produkt konflikta v Siriji je brutalno spolno nasilje

Nasilje v Siriji vlada že več kot eno leto, konflikt od začetka v marcu 2011 pa vse do sedaj še vedno ni razrešen. Dolgo trajajoče nasilje se lahko samo še bolj sprevrže in postane vedno bolj brutalno, kar opisujejo mnoge zgodbe posiljenih sirskih žensk. Pri projektu Medijskega centra za ženske  'Women Under Siege' oz. Oblegane ženske raziskovalci zadnje tri mesece zbirajo poročila o spolnem nasilju iz Sirije. Izdelali so zemljevid, ki v živo prikazuje število poročil iz krajev, kjer naj bi se posilstva zgodila.

Največ zgodb – več kot tretjina - prihaja iz Homsa, središča protestov. Po pisanju Atlantica je pa presenetljivo, da drugi najbolj pogost vir poročil (12%) predstavlja domnevno tiha in umirjena prestolnica Damask. Zgodbe velikokrat opisujejo več napadalcev, ponavadi so ti iz vrst vladnih sil, ki skupinsko posilijo žensko v njenem domu. Nekatera poročila mejijo na nočne more - najstnicam naj bi dajali injekcije in jim tako onemogočili gibanje, nato pa jih posiljevali in brutalno poškodovali na genitalijah. Žrtve niso samo ženske, petino napadov so prijavili tudi moški. Vojaki ali vladni uradniki naj bi bili po poročilih odgovorni za skoraj dve tretjini posilstev, moški shabiha, ki sestavljajo civilno milico, za 14 odstotkov, ostalo so neznani napadalci. »Podatki, ki smo jih zbrali do sedaj napeljujejo k zaključku, da se spolno nasilje uporablja kot vojno orodje, čeprav ne nujno kot organizirana strategija in morda naključno,« trdi dr. Karestan Koenen, izredni profesor epidemiologije na Univerzi Columbia, ki je tudi glavni epidemiolog na projektu.

Zaskrbljujoč je visok odstotek skupinskih posilstev, ki predstavljajo skoraj polovico nasilnih spolnih napadov. Po mnenju Susannah Sirikin, ki je namestnica direktorja pri organizaciji Physicians for Human Rights ali Zdravniki za človeške pravice, to nakazuje možnost usklajenega in sistematičnega nasilja s strani vlade. Ali torej sirski voditelji vojakom dajejo navodila za nasilje nad ženskami, ali pa je za sirske oborožene sile konflikt postal kaos, ki je posilstvo spremenil v rutino. Petina napadov se namreč konča s smrtjo.

Raziskovalci vedo, da so omejeni, ker ne morejo neodvisno preveriti zgodb, v Siriji je namreč stanje še vedno nevarno in zaposlenih pri projektu premalo. Podatki so torej večinoma anekdotski, nezanesljivi, a konsistentni – interno, s strani poročil medijev in poročil nevladnih organizacij. Nasploh je proučevanje spolnega nasilja v konfliktih zelo omejeno in polno izzivov, pri projektu torej poudarjajo, da njihovi podatki ne prikazujejo sirskega konflikta v celoti. Vendarle pa so prepričani, da njihove raziskave teh zgodb dajo občutek o obsegu in vplivu spolnega nasilja v Siriji in da ponujajo kritičen razmislek.

Vodja projekta, novinarka Lauren Wolfe, je kot dopolnitev poročil in podatkov ponudila tudi drugačen, bolj čustven pogled skozi fotografsko lečo. Fotografinja Matilde Gattoni je namreč posnela serijo fotografij 'The Swallows of Syria', ki portretira in razlaga zgodbe žensk, ki so prebegnile iz domovine in sedaj živijo drugje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.