Max Modic

11. 12. 2012  |  Kultura

Janša, naša dika in naš vzor

Ni meja za film Jaz sem Janez Janša

Film Jaz sem Janez Janša predstavlja slovenski dokumentarni svetilnik 21. stoletja.

Film Jaz sem Janez Janša predstavlja slovenski dokumentarni svetilnik 21. stoletja.
© Arhiv Mladine

V začetku decembra so film Jaz sem Janez Janša prikazali v Helsinkih. Da, na Finskem. V deželi patrij. In to na 7. festivalu Lens Politica, ki združuje umetnost in filme s politično in družbeno tematiko ter ustvarja prostor za izmenjavo mnenj o aktualnih družbenih vsebinah. “Zdi se mi, da večina sodobne umetnosti teži k preseganju tradicionalnih mej in zamejitev, in tudi naše delo je tako. Bili smo že vabljeni na klasične filmske festivale in v galerije. Mislim, da je film enako učinkovit v obeh okoljih,” je o filmu Jaz sem Janez Janša povedal Janez Janša.

Film Jaz sem Janez Janša, katerega predvajanje je spremljal pogovor z avtorjema Janezom Janšo in Janezom Janšo, je nato gostoval v nemškem Stuttgartu v okviru razstave in serije dogodkov pod skupnim imenom Acts of Voicing: On the Poetics and Politics of the Voice (Dejanja oglašanja: o poetiki in politiki glasu). Razstava in dogodki so skozi vizualno umetnost, ples, umetniške performanse in teorijo odkrivali estetski, performativni in politični pomen glasu, tako tistega, ki je slišan, kot tistega, ki je utišan. V Barceloni je Janez Janša ob projekciji filma na festivalu nekonvencinalne umetnosti, komunikacijske gverile in radikalnega enterteinmenta The Influencers (Vplivneži) vodil delavnico z naslovom »#TheMoreOfUs« (#VečNasBo), na kateri so udeleženci odkrivali možnosti umetniške intervencije z nepravimi imeni; kot anonimneži, s psevdonimi ter multiplimi in kolektivnimi identitetami.

Film Jaz sem Janez Janša v naslednjih dneh potuje tudi v sosednjo Hrvaško, kjer bo 15. decembra ob 19. uri prikazan na Reki v okviru 10. Festivala filmov o človekovih pravicah (HRFF). Projekciji filma bo sledil pogovor z Janezom Janšo, ki ga bo vodil moderator Marin Lukanović. Januarja bo sledilo še pet predvajanj filma v reškem Art-kinu Croatia. Kuratorka Tatiana Bazzichelli je Janeza Janšo povabila k sodelovanju pri naslednjem mednarodnem festivalu transmediale z naslovom »BWPWAP – Back When Pluto Was a Planet« (Ko je bil Pluton še planet), ki se bo odvijal v Hiši svetovnih kultur (Haus der Kulturen der Welt) v Berlinu od 29. januarja do 3. februarja 2013. Janez Janša bo sodeloval na okrogli mizi »Umetnost uporabe imen – prvi del«, ki jo bo vodil Bani Brusadin. Obravnavala bo posledice tega, da nekdo postane 'uporabnik' imena, in pomen spremembe imena kot umetniške geste. V okviru festivala si bo berlinsko in mednarodno občinstvo lahko ogledalo tudi film Jaz sem Janez Janša.

Konec novembra je izraelski televizijski distributer Channel 8 odkupil pravice za predvajanje kratke, televizijske verzije filma Jaz sem Janez Janša, kar pomeni, da bo film predvajan po januarju 2013, s hebrejskimi in ruskimi podnapisi. Prav tako je RAI 3 regional odkupil pravice za regijsko televizijsko predvajanje filma Jaz sem Janez Janša za pokrajino Friuli Venezia Giulia.

Film Jaz sem Janez Janša nadaljuje svojo pot tudi po slovenskih kinematografih. Zaradi izjemnega zanimanja gledalcev in razprodanih projekcij v Ljubljani, Izoli in Mariboru, se je film Jaz sem Janez Janša po zaključku festivala Animateka spet vrnil na spored v ljubljanskem Kinodvoru, kjer ga bodo na dveh do treh projekcijah dnevno vrteli vsaj še en teden. Med 14. in 16. decembra film prihaja v Celje, kjer se bo istočasno odvijal tudi 5. mednarodni erotični sejem Erotika 69. Po prvi projekciji filma Jaz sem Janez Janša se bo z režiserjem Janezom Janšo in grafičnim oblikovalcem Luko Umekom pogovarjal Matija Plevnik. Film bodo zavrteli tudi v okviru letošnjega festivala Filofest. Festivalski projekciji, ki bo jutri, v sredo, 12. decembra, ob 17:30 v Kinodvoru, bo sledilo predavanje prof. Eve Dolar Bahovec. Po novem letu bo film pozdravil gledalce na Ptuju in v Velenju. Več informacij o filmu in podroben spored njegove poti med občinstvo je na voljo na spletni strani Jaz sem Janez Janša.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.