8. 1. 2013  |  Kultura

Umrla je pesnica in pisateljica Maruša Krese

© Borut Krajnc

V 66. letu starosti je v Ljubljani umrla pesnica, pisateljica, novinarka, psihoterapevtka in humanitarna delavka Maruša Krese, poročajo spletni portali. Lani je pri založbi Goga izšel njen romaneskni prvenec Da me je strah?, v katerem je na podlagi družinske zgodbe tematizirala viharni vojni in povojni čas v nekdanji Jugoslaviji.

Maruša Krese se je šele nedavno vrnila v Slovenijo, pred tem je vrsto let živela v Berlinu in Gradcu. Veljala je za žensko nemirnega duha, ves čas je bila na poti ter kot humanitarna delavka in novinarka obiskovala vojna območja. S sestro, fotografinjo Meto Krese, je bila še posebej dejavna v obleganem Sarajevu.

Svoje izkušnje je Maruša Krese opisala v knjigi kratkih zgodb Vse moje vojne, ki ji je sledila s fabulo nagrajena kratkoprozna zbirka Vsi moji Božiči. Knjigi sta izšli pri Mladinski knjigi. Prej so njena dela izhajala pri nemških založbah, pesniške zbirke, izdane v slovenskem jeziku, pa so izšle pri avstrijski založbi Drava.

Maruša Krese je svoje prispevke objavljala v revijah in časopisih Die Zeit, Berliner Zeitung, TAZ, Lettre International, Manuskripte in drugod, napisala je tudi okoli deset radijskih iger in ustvarila vrsto dokumentarno-umetniških oddaj za nemški in avstrijski radio.

Za humanitarno delovanje in posredništvo med vojno v Bosni in Hercegovini jo je nemški predsednik nagradil z zlatim križcem, avtorice evropskega projekta Ženske z vizijo pa so jo uvrstile med 100 najvplivnejših žensk v Evropi.

Zadnji intervju z Marušo Krese si lahko preberete v Pogledih. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.