|  Politika

Državljanska lista zapušča koalicijo, Šušteršič, Pličanič in Virant odstopajo

Janez Janša bo jutri, v četrtek, predstavil svoje stališče do po njegovem »sprejetja iracionalnih odločitev«

Konec veselja, konec idile, konec koalicije.

Konec veselja, konec idile, konec koalicije.
© Borut Krajnc

Ob izstopu Državljanske liste iz koalicije s funkcij z današnjim dnem odstopajo minister za finance Janez Šušteršič, minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič ter predsednik DZ Gregor Virant. Kot je med sejo sveta stranke pojasnil Virant, sicer tudi njen predsednik, se bo DZ z odstopi seznanil v ponedeljek in takrat bodo ti začeli tudi veljati. Virant je pojasnil tudi, da je bila odločitev o odstopu na seji sveta stranke sprejeta soglasno in je bila "pravzaprav enostavna".

"Tisto, kar smo popolnoma upravičeno zahtevali, ni bilo izpolnjeno. DL ne izstopa iz koalicije zaradi neke kaprice ali muhavosti, ampak ker je predsednik vlade grobo kršil koalicijsko pogodbo," pravi Virant. Od ponedeljka naprej tako Virant ne bo več predsednik DZ. Ministra pa, kot je pojasnil Virant, bosta opravljala tekoče posle do imenovanja novega ministra ali dokler premier za njuni področji ne bo pooblastil katerega od ostalih ministrov.

Na vprašanje, ali so po njegovem mnenju bolj verjetne predčasne volitve ali prehodna vlada, je Virant odgovoril, da so za DL prioriteta predčasne volitve. "Mislimo, da so se okoliščine v Sloveniji s poročilom Komisije za preprečevanje korupcije toliko spremenile, da bi morali imeti državljani možnost, pravico, da na novo izbirajo," je poudaril.

Virant je odgovoril tudi na očitek predsednika SDS Janeza Janše, da DL povzroča politično krizo. Po njegovih besedah je politična kriza nastala z dnem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije podala svoje "težke obremenjujoče ugotovitve". Izstop stranke iz koalicije je namreč po Virantovi oceni prvi korak k reševanju politične krize. DL se je za izstop iz koalicije odločila potem, ko se premier Janez Janša ni odzval na njihov ultimat, naj zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije odstopi ali sproži glasovanje o zaupnici.

Premier Janez Janša je na novinarski konferenci v okviru vladnega obiska notranjsko-kraške regije povedal, da bo jutri, v četrtek, predstavil svoje stališče do po njegovem »sprejetja iracionalnih odločitev«, dodal pa je tudi, da od DL niso dobili nobenega sporočila in da kljub nekaterim ultimatom, izrečenim v javnosti, ne on kot predsednik vlade ne SDS nista dobila od DL nobenega dopisa, predloga ali uradnega sporočila, "zato se nismo uradno imeli na kaj odzvati". Kot je poudaril, pa se ne on in ne SDS ne nameravajo odzivati na objave zapisov z novinarskih konferenc.

"Do danes nismo dobili nobenega predloga in nobene formalne zahteve," je dejal Janša. Niti DL ali njen predsednik Gregor Virant po besedah Janše nista čutila potrebe po tem, da bi pred najavljanjem radikalnih potez opravila "vsaj eno minuto razgovora" s koalicijskimi partnerji in tudi z njim kot predsednikom vlade. Prav tako DL ni čutila potrebe, da bi se z Janšo pogovorila njena poslanska skupina. "Še nikoli se v tej državi ni zgodilo, da bi neka stranka izstopala iz koalicija brez tega, da bi bila vsaj pripravljena poslušati tudi drugo plat," je povedal Janša.

Janša je slišal tudi za, kot se je izrazil, motive za ravnanje predsednika DeSUS Karla Erjavca. "Tu je treba priznati vsaj iskrenost," je dejal premier in pojasnil, da gre za "izboljševanje njegove pozicije v konkurenčnem boju na kongresu njegove stranke". "V prihodnjih tednih me bo verjetno predsednik DeSUS pripravljen tudi obsoditi na smrtno kazen, če mu bo to pomagalo, da bi bil ponovno izvoljen na kongresu. In seveda naslednji dan ponuditi sodelovanje," je dejal Janša.

Je pa to po besedah premiera naletelo na odziv v Erjavčevi stranki, saj je Janša danes prejel obvestilo o odstopu državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Ljuba Jasniča. "Del motivov za današnja dogajanja so torej tudi notranji strankarski boji nekaterih strank vladne koalicije in žal so talec teh bojev dolgoročni vitalni interesi te države," je še poudaril Janša.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je je danes ob obisku Cerknice dejal, da bo izvršni odbor DeSUS v četrtek pripravil ustrezen predlog za izstop iz koalicije ki ga bo 5. februarja obravnaval svet te stranke. Odzval se je tudi na navedbe premiera Janeza Janše, da z izstopom izvaja političen manever. "Janša očitno izgublja živce, ker se dejansko dogaja to, kar smo napovedali. Najprej se je zelo posmehljivo obnašal do napovedi zlasti treh malih koalicijskih strank, da bomo zapustili koalicijo. Sedaj, ko se to dogaja, očitno vidi, da je nastopila ura resnice," je ob robu srečanja ministrov z župani in poslanci notranjsko-kraške regije v Cerknici dejal Erjavec.

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je dejala, da so v tej situaciji naslednje poteze odvisne od predsednika vlade. Sama misli, da bo vlada delala še nekaj časa naprej, izvajala redne naloge in izpeljala reforme še nekaj korakov naprej. O izstopu DL iz koalicije je dejala, da bosta ministra DL verjetno do imenovanja novih delala naprej. "Odvisno je tudi od tega, ali bo kdo drug vložil konstruktivno nezaupnico, da bi prevzel vlado, da bi nastala nova koalicija. "če izstopi DL, to še ne pomeni, da ne more vlada delovati naprej. V kolikor bi se zelo okrnila vladna ekipa, pa ni smiselno vztrajati," je poudarila Novakova. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.