Boštjan Napotnik

1. 2. 2013  |  Mladina 5  |  Konzum

Dobro merjeno

Strelec, Ljubljana

  • ocena: 4 / 5

Raviol s krvavico

Raviol s krvavico

Jagnječje zarebrnice

Jagnječje zarebrnice

Restavracija Strelec
Grajska planota 1, Ljubljana
Tel.: 031 687 648
www.kaval-group.si/strelec.asp
V stolpu ob vhodu na grajsko dvorišče ostrijo puščice okusov vsak dan od enajstih. Od ponedeljka do četrtka končujejo ob 22., ob petkih in sobotah ob 23., ob nedeljah pa ob 17. uri.

Fino:
sladice
krvaviški raviol s kašo rdeče pese
krompirjev valj z rumenjakom in s tartufi

Ne tako fino:
ponavljanje istih elementov na različnih krožnikih

Posedanje v grajskih sobanah in resen obed s štirimi, na bakrenih podkrožnikih postreženimi hodi vas bosta stala približno 45 evrov.

Aktualni Konzumov čelnik sodi v generacijo državljanov, ki so tja do svojih poznih dvajsetih živeli v prepričanju, da je žerjav na ljubljanskem gradu integralni del njegove postavitve – je pač od vedno (in zdelo se je, da za vedno) bil tam gori in opravljal službo odvračanja gostov. Ti se v zadnjih letih na grič vabijo ne le z infrastrukturnimi steklenjaki, ampak tudi z vedno resnejšimi gostinskimi postojankami. Da se je kobariško-knafljevska španovija z ravno dovolj inovativno ter v zoprnih cajtih cenovno pametno pozicionirano kuharijo dobro prijela, smo tu že poročali, zdaj pa smo jezike sklenili nastaviti še zastavonošam skupine Kaval, ki so domicil našli v grajskem strelskem stolpu in temu primerno kelneraj oblekli v robinhoodovske tunike, omniprezentnega etnološkega Bogataja pa najeli, da je jedem z Bleda pripeljanega chefa Jagodica nadel pesniška imena – vse za Gesamtkunstwerk.

A tudi če odmislimo v celostno podobo vloženi trud, je ob branju zanimivega jedilnega lista jasno, da Strelec gastronomsko meri više od konkurence na drugi strani grajskega dvorišča in da to pomeni tudi globlji poseg v denarnico obedujočih gostov – osem evrov za sicer simpatičen in barvit krožnik s fino spirirano kašo zelene solate, nekaj solatnimi lističi, praženimi pinjolami in krutončki ter drobno žogico mocarele pač ni malo. Še posebej, če je le za evro in pol več moč dobiti radodaren odmerek tatarca Fondovega brancina s peteršiljskimi igrarijami (pire korenine, olje, lističi), za čisto malo več pa simpatičen ocvrt, s tekočim rumenjakom napolnjen in s krompirjevo peno, črnim tartufom in vinsko redukcijo opremljen krompirjev valj. Mojster Jagodic sicer iz krožnika v krožnik potrjuje svoj sloves vrhunskega tehničarja – preveri lahko kremasto topinamburjevo juho, eleganten raviol z robustnim krvaviškim nadevom in gosto rdečepesno kašo ali pa hrustljav cigarast zvitek s priželjcem, ki je sicer stranski igralec ob jagnječjih zarebrnicah z belo polento –, a ga tu izda sezona (kandirani paradižnik ob počasi kuhani/pečeni odojkovi krači januarja pač nima okusa), tam pa zmoti prilaganje istih elementov (razpolovljen brstični ohrovt, korenčkov pire, omaka) na različne krožnike.

Ampak pri sladicah gre na polno in z zabavno igro okusov (sladoled iz limoninih listov), tekstur (prah bele čokolade!), barv in temperatur kani ljubavno puščico poslati direktno v srce marsikakega sladičkarja.