Max Modic

 |  Družba  |  Upor

Dvodnevni Prešerni Protestival –
s kulturo nad diktaturo

Z vse bolj množično udeležbo nastopajočih se nadaljujejo kulturno-združevalni dogodki, ki bodo trajali vse do odstopa obstoječih elit

Četrtkov protest, ki bo po besedah organizatorjev bolj gledališko obarvan, bo dopolnila 'preddržavna' kulturna proslava pri Cankarjevem spomeniku.

Današnji protest, ki bo po besedah organizatorjev bolj gledališko obarvan, bo dopolnila 'preddržavna' kulturna proslava pri Cankarjevem spomeniku.
© Borut Krajnc

Kulturno-združevalni dogodki pod skupnim imenom Protestival, ki bodo trajali vse do odstopa obstoječih elit, so namenjeni tako kulturnemu izrazu ljudstva, kot druženju, diskusijam, podiranju ideoloških zidov in iskanju temeljev prenovljene, ozaveščene in kulturne družbe, pravijo organizatorji. Protestival je klic po družbeni prenovi, po vrnitvi k človeku in odvračanju od manipulacij kapitala. Danes, 7. februarja, dan pred slovenskim kulturnim praznikom in Tretjo vseslovensko ljudsko vstajo, se bo na Prešernovem trgu v Ljubljani začela dvodnevna edicija Protestivala, kulturnega protesta, ki bo tokrat trajal kar dva dneva, namenjen pa bo protestniškemu druženju ob kulturnem programu.

Protestival se bo začel ob 16. uri s Prešernim ogrevanjem na Prešernovem trgu. Ogrevanje, ki bo vključevalo glasbeno-gledališko fešto, se bo nadaljevalo s sprevodom 'političnih duhov' ter s simboličnim zažigom politikantskih mask pred tako imenovanim hramom slovenske demokracije, se pravi parlamentom. Udeleženci naj bi kot protestniki pokazali veliko solidarnosti in neko višjo raven komunikacije, kot jo vsiljuje Zbor za republiko. Današnji protest, ki bo po besedah organizatorjev bolj gledališko obarvan, bo dopolnila 'preddržavna' kulturna proslava pri Cankarjevem spomeniku.

Po doslej zbranih podatkih bodo v okviru Prešernega Protestivala nastopili Brencelj Banda, Drago Mislej Mef,Nika Vistoropski, Ivan Victor Aguila, Zvezdana Novakovič, Nataša in Ježek, Leon Matek, Katarina Juvančič & Dejan Lapajne, 'predržavno' kulturno proslavo pa bodo s pozitivno energijo naelektrili še Boštjan Narat, Tinkara Kovač, Neomi, Niet, Stranci in Zlatko. V kulturno umetniškem neglasbenem segmentu prireditve se obeta risanka Radia Študent, duo Priden Možic, animirana predstava Maskenroll Teatra Papelito, delavnica bhuto plesa pod vodstvom Ryuza Fukuhare, gledališče kulturno umetniške skupine KUD LJUD, z recitali pa bosta zbrane nagovorila Elena Pečarič in Matej Krajnc. »Tisti, ki ne bodo mogli ali ne bodo želeli na Protestival v petek, lahko pridejo v četrtek, ko bo bolj družinsko usmerjen program. V četrtek bo program bolj intimen in bolj prijeten ravno zato, ker ne bo take gneče. Šlo bo za nek drug način protesta, ker bo vse skupaj bolj vezano na gledališče in simbolnost,« je povedal Mitja Solce, eden od organizatorjev Prešernega Protestivala.

V petkovem, bolj protestniško obarvanem programu Prešernega Protestivala, ki se bo odvijal na slovenski kulturni praznik in po besedah organizatorjev ne bo odgovor na uzurpatorske poteze Zbora za republiko, saj bo šlo za višjo raven komunikacije, pa se bodo od 15. ure dalje, ko bo potekala tudi Tretja vseslovenska ljudska vstaja, zvrstili Jani Kovačič, Kar češ brass band, Nula kelvina, Otroci oportunizma, Brina Vogelnik, N'toko, Janez Škof, Hamo & Tribute 2 love, Low Peak Charlie, Leon Matek, Carina, Peter Drinbek, Glossart, Mirko in BreakBeat brass band ter Iztok Mlakar, kar bo njegov prvi nastop pred večtisočglavo množico. Če bo sreča mila, bodo prešerno vzdušje podkrepili še Patetico, Center za dehumanizacijo, Čompe in The Stroj. Radio študent bo znova pokazal Risanko, Andrej Rozman Roza in Matej Kranjc bosta navdihnila z besedo, Ryuzo Fukuhara z delavnico bhuto plesa, KUD LJUD pa Politmaškarado. Zgodila se bo tudi 'Re-okupacija države' v obliki karnevalskega sprevoda.

Kot pravijo organizatorji, bodo protesti veseli, imeli pa bodo tudi nek naboj, ki ga bodo s pomočjo Prešernega Protestivala skušali preusmeriti v druženje. »Okupirali bomo mesto in obkrožili javne ustanove, torej to, kar je javno oziroma naše. Spet bomo zavzeli, kar je naše. To bo tudi tema tokratnih protestov - da oblast in z njo čast, ko pred, spet naša bosta last,« sporočajo organizatorji in dodajajo, da bodo ljudje končno spet dobili občutek, da je to nekaj, kar moramo imeti radi, kar je naše in kar je bilo vedno naše.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.