, 20:15  |  Politika

Imamo 11. vlado z 11 ministri

Državni zbor izvolil novo vlado

Bratuškova je bila za novo mandatarko imenovana 27. februarja.

Bratuškova je bila za novo mandatarko imenovana 27. februarja.
© Miha Fras

Prvič v zgodovini države je na čelu vlade ženska, vladna ekipa pa je najmlajša doslej; povprečna starost njenih članov je 45 let. Poleg Bratuškove, ki vodi PS, bosta v vladi sodelovala predsednika še dveh koalicijskih partneric, prvaka DL in DeSUS, Gregor Virant in Karl Erjavec, medtem ko predsednika četrte koalicijske partnerice SD Igorja Lukšiča v ministrski ekipi ni. Ministrsko ekipo predsednice vlade Alenke Bratušek je Državni zbor imenoval z 52 glasovi za in 35 proti. S tem je bila imenovana enajsta slovenska vlada, v kateri je 11 ministrov in dve ministrici, od tega ena brez resorja.

Bratuškova je bila za novo mandatarko imenovana 27. februarja, potem ko je DZ izglasoval konstruktivno nezaupnico takrat že manjšinski vladi Janeza Janše. To so po objavi za premiera Janeza Janšo obremenilnega poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zapustile najprej DL, nato pa še DeSUS in SLS. Tri od petih strank koalicije, nastale pred letom dni, so namreč navedbe iz poročila KPK o kršenju protikorupcijske zakonodaje in nezadostnih pojasnilih o izvoru Janševega premoženja zmotile do te mere, da so zahtevale njegov odstop. Ker se to ni zgodilo, so zapustile koalicijo.

Ovira pri oblikovanju nove koalicije so bili tudi pomisleki o sodelovanju s PS, ki jo je takrat še vodil Zoran Janković, za katerega je bilo poročilo protikorupcijske komisije prav tako obremenjujoče. Janković je status predsednika v stranki najprej zamrznil, nato s t. i. bianco odstopno izjavo napovedal odstop s predsedniškega mesta na dan imenovanja nove vlade pod vodstvom Bratuškove, kar je danes tudi storil. Stranke nove koalicije PS, SD, DL in DeSUS so namero o sodelovanju v vladi potrdile s podpisom koalicijske pogodbe 13. marca, mandatarka Bratuškova pa je listo kandidatov za ministre vložila dan kasneje.

Pred poslanci DZ je priseglo vseh 13 članov novoizvoljene vlade, ki jo bo vodila Alenka Bratušek. Novoimenovana ministrska ekipa, ki bo nasledila vlado Janeza Janše, tako predstavlja enajsto slovensko vlado. Finančno ministrstvo v novoizvoljeni vladi prevzema Uroš Čufer, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa Stanko Stepišnik. Ministrstvo za obrambo bo vodil Roman Jakič, ministrstvo za kulturo pa Uroš Grilc. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prevzema Anja Kopač Mrak, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, Dejan Židan pa bo skrbel za resor kmetijstva in okolja. Gregor Virant bo pristojen za ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, Igor Maher za ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Senko Pličanič pa bo, tako kot že v prejšnji vladi, pravosodni minister. Poleg njega se na resorja, ki sta ju že vodila v prejšnjem mandatu, vračata tudi Karl Erjavec, ki bo znova minister za zunanje zadeve, in Tomaž Gantar kot minister za zdravje. V vladi bo tudi ministrica brez listnice, zadolžena za vodenje resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu, Tina Komel.

Predsednik republike Borut Pahor je predsednici vlade Alenki Bratušek v čestitki ob današnji potrditvi ministrske ekipe v DZ zaželel uspešno delo vlade po njenim vodstvom, so sporočili iz Urada predsednika republike. Poleg tega je Pahor izrazil pripravljenost za sodelovanje v korist države in državljanov. Kot je zapisal Pahor, so vsi, ki imajo različne vloge pri vodenju in predstavljanju države, zavezani upravičenim pričakovanjem ljudi, da bomo ravnali v njihovo dobro. "Po letih globalne in globoke krize nihče ne pričakuje njene rešitve čez noč in v celoti. Vendar se potrpljenje ljudi zmanjšuje in le prepričljiva ravnanja političnih ter drugih javnih in državnih institucij bodo omogočila dovolj strpnosti in razumevanja za nujne spremembe," je opozoril. Dodal je še, da utegne biti tudi v okviru tvornega sodelovanja najbolj koristen, če mu bo uspelo s projektom Slovenija 2030 strniti razpoložljive intelektualne in druge narodove moči za osredotočenje na novo vizijo naše prihodnosti. "Leta krize dodatno dokazujejo, da je brez dolgoročne vizije ukrepanje vlad premalo osmišljeno," je dodal v čestitki.

Seja državnega zbora je pritegnila novinarje televizijske ekipe Al Jazeera Balkans, ekipe hrvaške RTL Televizije, slovensko dopisnico agencije Reuters, napovedala pa se je tudi ekipa Hrvaške televizije, so pojasnili v DZ.  Alenki Bratušek je za imenovanje za predsednico slovenske vlade v "teh časih, polnih izzivov za Slovenijo in EU kot celoto", toplo čestital predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Prepričan je, da bo Bratuškova pomembno prispevala k skupnim prizadevanjem za oblikovanje nove podobe unije. "V imenu Evropske komisije in v svojem imenu vam z zadovoljstvom izrekam najtoplejše čestitke za imenovanje za premierko Slovenije," je zapisal Barroso v sporočilu za javnost. "Vaše imenovanje prihaja v časih, ki so polni izzivov tako za Slovenijo kot za celotno EU. Prepričan sem, da boste pomembno prispevali k našim skupnim prizadevanjem pri oblikovanju novega dogovora za Evropo in njene državljane ter pri krepitvi naše unije," je poudaril. Barroso Bratuškovi želi uspešen mandat in se veseli sodelovanja z njo pri gradnji močne Evrope blaginje, ki je "naša skupna odgovornost". (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.