Max Modic

, 15:55  |  Družba  |  Upor

»Opozarjamo - nismo pozabili!«

Protestniki pred UKC Ljubljana, DRI in železniško postajo opozorili na korupcijo in klientelizem

Rezultati akcije, ki jo je gibanje Vseslovenska ljudska vstaja izvedlo v noči s četrtka na petek.

Rezultati akcije, ki jo je gibanje Vseslovenska ljudska vstaja izvedlo v noči s četrtka na petek.
© Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja

Okoli sto protestnikov je v prvi sobotni akciji v okviru protestne kampanje Opozarjamo - nismo pozabili! v Ljubljani opozorilo na sistemsko korupcijo in klientelizem pri infrastrukturnih projektih in v zdravstvu. Zbrali so se pred UKC Ljubljana, nato z zastavami, na katerih je bil simbol pesti, odšli do Družbe za razvoj infrastrukture (DRI) in zaključili pred železniško postajo. Prvi v koloni so nosili transparent z napisom 'Opozarjamo, nismo pozabili'. Protestnike pa so spremljali tudi policisti.

Protestniki, ki so se opoldne zbrali pred Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana, so pred stavbo uprave zavoda med drugim opozorili, da se denar iz javnega zdravstva kopiči v zasebnih žepih. Med drugim so zahtevali kvalitetno in za vse dostopno javno zdravstvo, pravično plačevanje prispevkov in ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Izrazili so ogorčenje nad čakalnimi vrstami in poudarili, da je dovolj političnega kadrovanja na vodilnih mestih v zdravstvu. Pred stavbo uprave so posadili trobentice, na fasado stavbe pa prilepili napis 'Živelo javno zdravstvo brez mafije! “Na prvi postaji pred upravo UKC smo med številnimi drugimi zahtevami  zahtevali predvsem kakovostno  javno zdravstvo za vse, pravično plačevanje prispevkov za zdravstvo in ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovaja . Zdravstvo mora biti neprofitno – iz javnega denarja ne smejo bogateti zasebne zavarovalnice. Znižanje standardov  je posledica korupcije, ki jo na svojih plečih plačujemo uporabniki zdravstvenih storitev. Toda krize niso povzročili pacienti in kriza zdravstvenega sistema se ne sme lomiti na nas!” so povedali protestniki.

Začetek pred UKC.

Začetek pred UKC.
© Bojan Stepančič

Pred stavbo DRI so zahtevali transparentnost in nadzor nad porabo denarja, okrepitev nadzornih organov, večja pooblastila protikorupcijske komisije in računskega sodišča ter takojšnje ukrepe proti plačilni nedisciplini. Kot so opozorili, je pri gradnji avtocestnega križa veliko denarja odteklo v zasebne žepe, gradbinci so potonili, Družba za avtoceste v RS (Dars) pa ima dolg, za katerim je državno poroštvo. Kot so vzklikali protestniki, so avtoceste, železnice, voda in energetika 'naša last'. “Z njimi smo se državljani strinjali in za gradnjo NAŠIH avtocest smo prispevali s plačevanjem cestnin in bencinskega tolarja. Vendar pa so politiki in gradbena podjetja na seznam ciljev očitno skrivoma pripisali še svoje lastne interese, ki so jih postavili pred naštete cilje in pred odgovornost, ki so jih imeli do državljanov. Na koncu pa Sloveniji (razen avtocest) ni ostalo nič drugega kot dolg Darsa, za katerim je državno poroštvo.  Zato aktivisti VLV zdaj odločno zahtevamo za vse  nadaljnje gradbene projekte  popolno transparentnost in hkrati odgovornost tistih, ki so niso delali v skupno dobro.”

Med skandiranjem "Opozarjamo, nismo pozabili" so se protestniki odpravili še do ljubljanske glavne železniške postaje, kjer so poudarili, da so Slovenske železnice že dolgo "žrtev političnega kadrovanja", pomen njihove strategije za razvoj pa je sekundarnega pomena. Zahtevali so, da se v družbi začne s transparentnim in nepolitičnim kadrovanjem ter politike pozvali, naj ne pomislijo na prodajo družbe. Ob tem so zahtevali tudi kvalitetnejše storitve železniškega prometa za potnike in boljšo povezavo s tujino. “Zahtevamo, da se najde strokovno vodstvo, ne glede na politično opredeljenost . SŽ so prepuščene številnim lobijem, pri tem pa je pomen strategije za razvoj povsem drugotnega pomena.  Tu smo med številnimi zahtevami  od vseh odgovornih  zahtevali celostno rešitev vseh razvojnih načrtov SŽ, saj se z neodločnostjo in napačnimi ukrepi izgubljajo tudi evropska sredstva. Obenem smo jasno opozorili politike, leve in desne, naj niti ne pomislijo na prodajo SŽ! Infrastruktura mora pod vsakim pogojem ostati v državni lasti. “

Pred stavbo DRI so protestniki zahtevali transparentnost in nadzor nad porabo denarja.

Pred stavbo DRI so protestniki zahtevali transparentnost in nadzor nad porabo denarja.
© Bojan Stepančič

Prihodnjo soboto bodo protestniki s kampanjo Opozarjamo - nismo pozabili! nadaljevali na Štajerskem. Katere lokacije bodo obiskali, bodo še sporočili. Kot napovedujejo, bodo z vstajniškimi akcijami po vsej Sloveniji nadaljevali vsako soboto do 27. aprila, ko je napovedana t. i. peta vseslovenska ljudska vstaja.

V sklopu protestne kampanje so aktivisti vseslovenske ljudske vstaje v noči iz četrtka na petek na ograjo družbe Droga Kolinska izobesili tudi napis: Žrtev tajkunizacije - koliko še? Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, želijo z njim politike in širšo javnost opozoriti, da niso pozabili, da "je bila Droga Kolinska nekoč, preden so jo pohlepni politični in gospodarski vrhovi (raz)prodali, naša last in naš ponos". Protestniki so poudarili, da bodo s svojimi zahtevami in akcijami nadaljevali ne le do 5. Vseslovenske ljudske vstaje 27. aprila 2013, temveč – "do KONCA".

V nadaljevanju v celoti objavljamo zadnje sporočilo za javnost gibanja Vseslovenska ljudska vstaja:

Ne bomo  odnehali! Zahtevamo pravico! Enako za vse in brez izjem. Ista pravila zame in zate, za vse nas.

"Ne bomo odnehali! Zahtevamo pravico! Enako za vse in brez izjem. Ista pravila zame in zate, za vse nas."
© Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja

V sklopu kampanje gibanja Vseslovenska ljudska vstaja OPOZARJAMO – NISMO POZABILI!, s katero opozarjamo na korupcijo, klientelizem in nepotizem, ki so se zalezli v vse pore naše družbe, smo aktivisti VLV ponoči na ograjo nekdaj naše prepoznavne družbe DROGA KOLINSKA, izobesili napis: ŽRTEV TAJKUNIZACIJE - KOLIKO ŠE?

S tem napisom politike in širšo javnost opozorjamo, da nismo pozabili, da je bila Droga Kolinska nekoč, preden so jo pohlepni politični in gospodarski vrhovi (raz) prodali, NAŠA LAST in NAŠ PONOS!

Kdo bi lahko pozabil na blagovne znamke kot so Cockta, Argeta, Barcaffe…? Žal te blagovne znamke zaradi pohlepnega in brezkompromisnega bogatenja le peščice ljudi niso več slovenske!

Žrtve tajkunov niso maloštevilne. Lahko naštevamo še druga slovenska podjetja… na koncu smo žrtve mi vsi.

KOLIKO ŠE?!

DOVOLJ NAM JE!

Ne bomo odnehali! Zahtevamo pravico! Enako za vse in brez izjem. Ista pravila zame in zate, za vse nas.

Opozarjamo - Nismo pozabili!

"Opozarjamo - Nismo pozabili!"
© Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja

  • Slika 154876
  • Slika 154877
  • Slika 154878
  • Slika 154879
  • Slika 154880
  • Slika 154881
  • Slika 154882
  • Slika 154883
  • Slika 154884
  • Slika 154885
  • Slika 154886
  • Slika 154887

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.