Staš Zgonik

 |  Mladina 20  |  Družba

Samomorilski spopad

Evropska unija z dobrimi nameni koplje jamo sončni energiji

Kitajski proizvajalci so evropske skoraj povsem izrinili s trga. A za to so plačali visoko ceno. Največji kitajski proizvajalec, Suntech, je nedavno razglasil bankrot.

Kitajski proizvajalci so evropske skoraj povsem izrinili s trga. A za to so plačali visoko ceno. Največji kitajski proizvajalec, Suntech, je nedavno razglasil bankrot.
© Profimedia

Leta 2009 so si delničarji družbe SolarWorld AG, največjega nemškega proizvajalca fotonapetostnih modulov, zadovoljno meli roke. Podjetje je leta 2008 ustvarilo 150 milijonov evrov dobička, za 30 odstotkov več kot leto prej, in skupščina je na predlog uprave potrdila mastne dividende. A zadovoljstvo je bilo kratkotrajno. Dobiček se je začel zmanjševati. In leta 2011 je podjetje že poslovalo z izgubo – 300-milijonsko izgubo. Potem je prišlo leto 2012. Uprava je bila odločena, da podjetje vrne na pravo pot. Tudi po izgubi v prvem četrtletju so iz družbe še vedno prihajale optimistične napovedi. Ko so marca letos objavili letno poročilo, so prisiljeni nasmehi dokončno izginili z obrazov. Izguba za leto 2012 je znašala 520 milijonov evrov. Prihodki podjetja so se zmanjšali skoraj za polovico. Preživetje je postalo vprašljivo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.