Boštjan Napotnik

30. 8. 2013  |  Mladina 35  |  Konzum

Odskočna deska

Livada Prestige, Moravske Toplice

  • ocena: 4 / 5

Tlačenski ocvrtek

Tlačenski ocvrtek

Grahov raviol

Grahov raviol

Restavracija Prestige, Hotel Livada
Kranjčeva 12, Moravske Toplice
Tel.: 02 512 50 50
www.sava-hotels-resorts.com
Steklene duri najbolj nobel restavracije Hotela Livada so odprte vsak dan od 10. do 22. ure, za konec tedna pa lahko obedujete do 23. ure. Pred obiskom se pozanimajte, ali bo chef tam.

Fino:
lepo skanalizirana chefova ustvarjalnost
ocvrtek iz tlačenke s pritiklinami
kombinacija graha in gosjih jeter

Ne tako fino:
ambientalno-strežna podpora

Šestepizodna degustacija iz rok mladega kuhinjskega poveljnika v vaša usta je vredna vsakega od 45 evrov, ki jih boste plačali.

Še trikrat gremo spat, pa bo spet šola, in deca bo iz proste morske, rečne, gozdne, planinske in ulične telesne vadbe spet priletela pod stroge športnovzgojne kurikularne zapovedi difovskih gimnastov in v boju za petice pri levjih skokih čez švedsko skrinjo bo še kako pomemben pravilen odriv z odskočne deske. Ta je več kot le gimnastični pripomoček; zdi se, da gre za močno metaforo šolskega sistema, s katero mladinskim generacijam neprestano natumbavamo o pomenu znanja za odskok v zrelo profesionalno dobo – le da te ni od nikoder, če pa je že, je v prekarni obliki.

Konzumova služba za promocijo originalnega pomena imena nizkonakladno-stožiškega pamfleta je tako z oznako nujno opremila delovni nalog za preverbo kuharije, ki jo pod mecenstvom verige Sava Hotels & Resorts v moravskotopliškem petzvedniku Livada izvaja mladi chef Borut Jovan. Ta je na lokaciji zamenjal pop-zvezdniškega Bineta, ki je po stažu na ravnici odskočil direkt na blejsko promenado in v televizorje, in zdi se, da je restavracija Prestige v Hotelu Livada poligon za zorenje mladih chefov. Proti čemur nimamo nič, dokler nas za 45 evrov čaka takle entertainment: na zamrznjen kamen iz Mure položen kandiran paradižnik v skorji iz kislega mleka; v hrustljav smokijast kreker sprocesiran sok rdeče pese, nabrizgan s hrenovo kremo; gravlaksirana tanko narezana rdeča postrv z napol tekočim živozelenim želejem iz krebuljice in peteršilja; na kremo iz nanoškega sira položena sprega raviola z nenavadno mehkim in kremastim grahovim polnilom in nakockanih gosjih jeter; na rezine sotiranega dimljenega jezika položen ocvrtek iz tlačenke, oblit z zračno krompirjevo peno in pehtranovim oljem; v priželjčev ovoj oblečen jagenjčkov file z zeliščno krompirjevo zloženko, stročjim fižolom, ki ga je chefova deklina vzgojila iz semena, prinesenega s Tajskega, počasi mehčano korenasto zelenjavo in hudo hollandaise-like sifonizirano omako; v rabarbarin kompot vložen ultra mehak in vpojen, v mikrovalovki ožarčen pistacijev biskvit z limonino kremo in sivkinimi cvetovi ter v metinem sladkorju povaljane robidnice za k zaključnemu kofetu. V resnici je bilo vse še veliko boljše kot na papirju in dejansko je šlo za izjemen performans mladega Jovana, ki se trudi in vsak krožnik tudi osebno predstavi, in ako bi na tem mestu ocenjevali le hrano, bi lik pod tekstom brez dvoma obležal na hrbtu. Tako pa matičnemu podjetju sugeriramo, naj fanta – poleg tega, da mu da proste roke pri snovanju ponudbe restavracije – podpre vsaj še z za hotel in restavracijo takega ranga primerno ambientalno in strežno storitvijo. Ni namreč fino, da v iskanju rezervirane mize v restavraciji, poimenovani Prestige a la carte, zaman iščeš natakarja, ker te namesto njega dočaka brdo penzionskih gostov, ki so izkoristili gužvo in mize zasedli z v all-you-can-eat bifeju napolnjenimi krožniki. Ampak hrana – hrana je pa vrhunska!