|  Družba

Izpoved Kučanovega svetovalca

Zdenko Roter

Zdenko Roter
© Borut Krajnc

V Društvu slovenskih pisateljev so danes predstavili knjigo spominov Zdenka Roterja Padle maske. O Padlih maskah, avtorjevem življenju in pomenu njegovega pričevanja za slovensko polpreteklo zgodovino so na predstavitvi ob avtorju Zdenku Roterju spregovorili Milan Kučan, Spomenka Hribar in Božo Repe. Padle maske so iskrena izpoved "strica iz ozadja", ki govori o znamenitih in manj znanih akterjih slovenske zgodovine od leta 1941 do današnjih dni.

Na več kot 700 straneh odkrije še neznane stvari o slovenski polpretekli zgodovini. O Edvardu Kardelju, Borisu Kidriču, Ivanu Matiji Mačku, Stanetu Kavčiču, Stanetu Dolancu, Milanu Kučanu, Francetu Rodetu, Antonu Stresu, Janezu Janši, Igorju Bavčarju, Dimitriju Ruplu, Spomenki Hribar …, so prepričani v založbi. Knjiga Padle maske je izpoved vidnega intelektualca, ki ima za sabo burno in plodno življenje, meni prof dr. Božo Repe. "Prof. dr. Zdenko Roter svoje intimno življenje, še posebej odnos do pokojne žene, prepleta s svojim delovanjem in funkcijami, ki jih je opravljal," pojasnjuje Repe.

Spomini Zdenka Roterja so vsekakor pomemben pomnik zgodovine od druge svetovne vojne naprej. Zdenko Roter je bil partizan, po vojni se je v SDV ukvarjal s katoliško cerkvijo, postal je eden najvidnejših strokovnjakov za religijo ter profesor na FDV in tudi njen dekan. Pisal je odmevne kolumne v Naših razgledih. V politiki je pripadal liberalnemu krogu Staneta Kavčiča. Po upokojitvi je sprejel še en velik izziv: postal je svetovalec prvega predsednika Republike Slovenije Milana Kučana in sooblikoval pomembne politične odločitve v prvem desetletju novonastale države. "Knjiga razkriva mnoga zakulisja povojne socialistične in sedanje samostojne Slovenije," pravi prof. dr. Božo Repe.

Bivši predsednik države Milan Kučan je na predstavitvi knjige Padle Maske svojega dolgoletnega svetovalca Zdenka Roterja opozoril, da se danes razkrivajo tudi tisti strici iz ozadja, o katerih se ne govori, a pišejo resolucije in jih pošiljajo v Slovenijo. To zanj ni problematično, a si takšnih "stricev" ne želi; si pa želi takšnih, kot je Roter. "Ljudje živimo z maskami in enkrat v življenju je čas, da človek sname masko," je danes v izjavi za medije kot razlog za nastanek knjige navedel Roter. V njej je, kot pravi, neprizanesljiv najprej do sebe, nato pa tudi do vseh drugih, pri čemer pa njegov temeljni kriterij ni bil pripadnost določenemu političnemu taboru.

Zato Roter pričakuje različne odzive, čeprav bodo ljudje "težko našli luknje", saj da je bil pri opisovanju zelo natančen. Najhuje je namreč, če kdo komu pripisuje nekaj, česar ni storil, je dodal. Po Kučanovih besedah se Roter v knjigi razkriva kot strasten in neprizanesljiv iskalec resnice: gre za lok 75 let "vznemirljivega in protislovnega 20. stoletja ter njegovega prehoda v težko pričakovani svet 21. stoletja, v katerega smo vlagali veliko upanja". Roter je stal sredi tega časa, a se je bil tudi sposoben distancirati in kritično gledati na dogajanja, je menil.

Ob tem je Kučan spomnil, da je Roter precej vplival na njegovo politično življenje, premisleke, odločitve in dejanja. "Nikoli ni vsiljeval svojih stališč, povedal pa je svoje mnenje in ni bil nikoli užaljen, če sem ravnal drugače. On je bil moj stric iz ozadja," je pojasnil Kučan. O Kučanovih navedbah je Roter dejal, da so svetovalci vedno v ozadju in se tudi v principu ne smejo izpostavljati.

Poleg Kučana sta o Roterju in njegovi knjigi spregovorila tudi zgodovinar Božo Repe in sociologinja Spomenka Hribar. Knjiga po Repetovih besedah obravnava pomembna obdobja v slovenski zgodovini, hkrati pa je tudi zelo intimna, saj pisec opisuje zlasti svoj odnos do pokojne žene. Hribarjeva pa je ocenila, da gre za samoizpoved in razgrinjanje sveta, v katerem je Roter živel.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.