Bernard Nežmah

22. 11. 2013  |  Mladina 47  |  Kultura  |  Knjiga

Sabina Stariha Pipan: Vzgojimo psa učinkovito, a prijazno

Celjska Mohorjeva družba, Celje 2013, 16,50 €

Strategije, kako vključiti psa v družino.

Moderna knjiga. Pred štiridesetimi leti takih del ni bilo najti. Hišni pes je takrat še kraljeval kot čuvaj na vrtu in spremljevalec gospodarja na sprehodu. Danes pa je pes z verige pred hišo skočil v dom in tam postal nov družinski član, ki prosto pohajkuje po vseh sobah.

A zverina namesto da bi se dobrikala in valjala po tleh kot igračka, zdaj zaživi svoje avtonomno življenje: skače po ljudeh, jih grizlja, trga copate, koplje po parketu, obgrize mizo, laja v tri dni, preganja otroke po igriščih, na sprehodu vleče gospodarja na povodcu, šavsa druge pse … Skratka – domača norišnica. In točno v to zagato vstopi priročnik Sabine Stariha Pipan. Ta ni narejen po sistemu dogem, kjer bi si navodila sledila drugo za drugim. Izhaja iz stališča, kako socializirati psa, kako ga napraviti za neproblematičnega družinskega člana. Za to pa je najprej treba razumeti pasje obnašanje, če hočemo, da bi ga kaj naučili. Avtorica je v tem izjemno nazorna, s primeri in z razgrnitvijo izhodiščne ideje, kot vsebine učenja pa poleg korpusa socializacijskega reda nastopajo tudi igre. Od treninga pasje relaksacije do igre »bum«, pri kateri namerimo v psa palec in izgovorimo bum, žival pa se kot mrtva zvrne na hrbet.

Knjiga ni samo vodnik po disciplini, ponuja tudi smeri in ideje, kaj vse je moč početi s psom. Vendar pa ta novi modus vivendi ni nekaj, kar se zgodi na mah, zanj je potrebno redno vsakodnevno ukvarjanje, ki ga lahko merimo tudi v urah.

Vsekakor izvrstno čtivo. Je pa seveda vprašanje, zakaj bi človek izmed milijonov možnosti, ki mu jih ponuja življenje, izbral prav drugovanje s psom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.