|  Politika

Zahtevajo kakovostno in vsem dostopno javno visoko šolstvo

Protest študentov

Protest študentov
© Borut Krajnc

Študentsko društvo Iskra je v sodelovanju s trinajstimi podporniki iz vrst sindikatov in civilne družbe na ministrstvo za izobraževanje kot predlagatelja novega zakona o visokem šolstvu naslovilo zahteve po kakovostnem in vsem dostopnem javnem visokem šolstvu. Poudarjajo, da se javna služba v visokem šolstvu ne sme izvajati s ciljem ustvarjanja dobička, ampak mora biti definirana kot javno dobro in mora vključevati tudi doktorski študij.

V pismu ministrstvu zahtevajo zaustavitev trendov komercializacije javnega visokošolskega izobraževanja. Nasprotujejo v predlogu novega zakona predvidenemu zaračunavanju šolnin za študij in uvedbi samoplačniških nadstandardnih študijskih programov ter zahtevajo, da se v zakonu nedvoumno zapiše, da se šolnin za redni študij prve in druge stopnje ne sme zaračunavati. Nasprotujejo tudi uvedbi dopolnilnega stebra, ki spodbuja visokošolske zavode k iskanju sredstev na trgu.

Opozarjajo, da je fleksibilizacija zaposlitev na javni univerzi nesprejemljiva. Zgornja meja tedenske pedagoške obremenitve delavk in delavcev na univerzi mora biti nedvoumno določena z zakonom. Prav tako pa je po njihovem nesprejemljivo, da so nekateri akademski delavci izvoljeni za neomejeno dobo, medtem ko številni delajo v prekarnih razmerah ali z redno zaposlitvijo, vendar brez možnosti napredovanja.

Dodajajo, da je nesprejemljiva tudi privatizacija javnega dobrega. Produkti raziskovalne dejavnosti univerze morajo po njihovem prepričanju služiti razvoju univerze, ne pa ustvarjanju dobička na trgu. Namesto uzakonitve odcepljenega podjetja predlagajo, da država preveri zakonitost že obstoječih podjetniških praks v vrhnjem sloju akademskih delavcev.

Sicer pa v pismu še izpostavljajo, da mora državno financiranje javne univerze realno naraščati. Dolgoročni cilj pa je polno financiranje javnega visokega šolstva na vseh treh stopnjah.

Poleg Študentskega društva Iskra so zahteve podpisali še Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, Visokošolski sindikat Slovenije, Konfederacija Pergam, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Iniciativa za demokratični socializem, Delavsko-punkerska univerza, Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, Neposredna demokracija zdaj!, Danes je nov dan, Primorski puntarji, Ljubljanski puntarji in Stranka za trajnostni razvoj Slovenije. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.