|  Politika

Bodo s Krpanom preusmerjali pozornost?

Predsednica preiskovalne komisije Krpan Alenka Jeraj (SDS)

Predsednica preiskovalne komisije Krpan Alenka Jeraj (SDS)
© Borut Krajnc

Preiskovalna komisija, ki bo preučila prodajo Sistemske tehnike podjetju Viator&Vektor v času vlade Antona Ropa in pismo o nameri med obrambnim ministrstvom in Sistemsko tehniko, se je sešla na prvi seji. S predstavitvijo namena preiskave in sestave komisije je ta tudi formalno ustanovljena, člani pa so se dogovorili o prvih preiskovalnih dejanjih.

Ustanovitev komisije je predsednik SDS Janez Janša napovedal po obsodilni prvostopenjski sodbi v zadevi Patria. Ocenil je namreč, da gre za "montiran politični proces", in napovedal, da se bodo proti temu borili tudi s političnimi sredstvi. Med možnimi političnimi sredstvi je omenil ustanovitev preiskovalne komisije.

Predsednica komisije in poslanka SDS Alenka Jeraj je na današnji seji predstavila namen preiskave in sestavo komisije, s tem pa je ta tudi uradno konstituirana. Na nadaljevanju seje, ki je bilo zaprto za javnost, pa so se člani komisije dogovorili o nadaljnjem delu. Kot je po seji za STA pojasnila Jerajeva, so sprejeli sklep o izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanj, pri čemer so določili, katere dokumente bodo v okviru preiskave pregledali. Med drugim bodo zahtevali celotno dokumentacijo obeh preiskovalnih komisij, ki sta se s to tematiko že ukvarjali.

Prav tako nameravajo v komisiji pregledati letni načrt in poročilo o spremljanju Slovenske vojske v letih od 1994 do 2007, letna poročila o izvajanju zakona o zagotavljanju sredstev za realizacijo temeljnih razvojnih programov obrambnih sil, uredbo o oborožitvi, vojaški opremi, specialni operativni tehniki in naročilih zaupne narave ter revizijsko poročilo računskega sodišča o prodaji sistemske tehnike. Po besedah Jerajeve gre za osnovni sklep, ki ga bodo v nadaljevanju še dopolnjevali. Na podlagi dokumentacije bodo določili tudi seznam prič. S predlaganimi sklepi so se strinjali vsi člani komisije, je povedala predsednica komisije,

Jerajeva upa, da bodo v komisiji uspeli dokazati, da je šlo za vnaprej dogovorjen posel in da odgovorne osebe niso delovale v interesu države, pač pa v lastnem interesu. S časovne distance so namreč po njenih besedah stvari bolj jasne, zato je glede rezultatov preiskave optimistična.

Tako imenovana komisija Krpan naj bi torej preučila, ali je bil glavni namen prodaje omogočiti posel z osemkolesniki določenemu ponudniku. Ugotoviti želijo politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri prodaji Sistemske tehnike podjetju Viator&Vektor in pri nadaljnjih aktivnostih, ki so se zaključile s podpisom pisma o nameri za dobavo osemkolesnikov med ministrstvom za obrambo in Sistemsko tehniko 20. avgusta 2004.

Preiskovalno komisijo poleg Jerajeve sestavljajo še podpredsednik Jerko Čehovin (PS) in člani Ljubica Jelušič (SD), Marko Pavlišič (DL) in Marija Plevčak (DeSUS). Namestniki članov pa so Matjaž Zanoškar (PS), Marijan Pojbič (SDS), Srečko Meh (SD), Rihard Braniselj (DL) in Marjana Kotnik Poropat (DeSUS). DZ je preiskovalno komisijo na zahtevo 30 poslancev SDS in NSi ter nepovezanega poslanca Ivana Vogrina odredil konec septembra. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.