Hi-tech šivilje

Leta poslušamo o umirajoči tekstilni industriji. A obstaja tudi druga plat zgodbe o slovenski tekstilni industriji – visokotehnološka podjetja, ki imajo razvojne oddelke, izdelujejo sodobne in tehnološke tkanine in poslujejo dobro.

Šivilja Agata Majnik in Katja Zrimšek, tehnična direktorica Odeje Škofja Loka

Šivilja Agata Majnik in Katja Zrimšek, tehnična direktorica Odeje Škofja Loka

Ekonomist Franček Drenovec je prepričan, da je Slovenija v tako katastrofalnem položaju tudi zato, ker ne znamo več izvažati. Njegove besede naravnost kličejo po vsaj bežnem pogledu v slovensko industrijo, mogoče še najbolj v tisti njen del, ki je na slabem glasu vse od razpada Jugoslavije in propada socialistične ureditve. Prva izbira je tekstilna industrija, panoga, kjer je bilo na začetku tranzicije zaposlenih 80 tisoč ljudi, danes pa ji ne gre najbolje. Številke govorijo, da je bila leta 2012 v slovenski tekstilni industriji zaposlena mogoče le še desetina prej res številnih delavcev; ustvarili so 2,2 odstotka prihodka in 2,7 odstotka izvoza vse predelovalne dejavnosti. Ampak obrnimo podatke in se vprašajmo: torej nekaterim le uspe izvažati? In kako jim uspe?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Meta Krese, Ljubljana

    Hi-tech šivilje

    Vidi Vukolič, prvi ženski, ki je po 125 letih obstoja vodila Predilnico Litija, je 20. januarja 2014 potekel mandat direktorice. Več