Denis Vičič

7. 2. 2014  |  Mladina 6  |  Svet  |  Intervju

Ulrike Lunacek: "Nikogar ne bi smelo biti strah povedati sorodnikom in prijateljem, v koga se je zaljubil."

Avstrijska evropska poslanka Zelenih in avtorica poročila, ki naj bi ustavilo diskriminacijo pripadnikov skupnosti LGBT

Vaše poročilo evropski komisiji predlaga sprejetje skupne politike glede tega, kako se spoprijeti s homofobijo. Zakaj?

Pred enim letom je Agencija EU za temeljne pravice opravila vseevropsko raziskavo, v kateri je sodelovalo 93 tisoč pripadnikov skupnosti LGBT. Pokazalo se je, da se mora unija resno lotiti boja proti homofobiji. Kar dve tretjini vprašanih sta povedali, da ju je strah hoditi s partnerjem z roko v roki po ulici. Polovica jih je že doživela fizični napad ali pa je bila tarča groženj. In to tudi v državah, ki veljajo za prijazne do skupnosti LGBT, kot je na primer Nizozemska.

Drugi razlog za pripravo poročila je bil, da smo iz evropskega parlamenta komisijo v zadnjih treh letih že desetkrat pozvali, naj strategijo boja proti diskriminaciji skupnosti LGBT pripravi sama, pa odziva ni bilo. Zdaj je na mizi, kmalu bodo volitve in vsak bo lahko kateregakoli kandidata izzval, ali bi sam podprl tako strategijo ali ne, in se nato odločil, ali bo zanj glasoval.

V poročilu ni nič revolucionarnega – hočete le spoštovanje že predpisanih pravic. Zakaj sploh potrebujemo še izrecno politično podporo uveljavljeni zakonodaji?

Zato, ker države članice ne naredijo dovolj za varstvo članov skupnosti LGBT. Čeprav na ravni EU že obstajajo direktive, ki jim to nalagajo. V poročilu zato kot ukrep predlagam, da bi si države izmenjevale informacije o dobrih praksah izobraževanja in osveščanja o »problematiki« LGBT. Doseči moramo spremembo v miselnosti.

Vaše poročilo, čeprav je bilo sprejeto, ni obvezujoče.

To drži, a je poleg sprejemanja obvezujoče zakonodaje v politiki pomembno tudi to, da spodbujamo razprave o posameznih stvareh. S podporo poročilu je parlament jasno sporočil, da nasprotuje diskriminaciji skupnosti LGBT in homofobiji. Moje ime se je pojavilo po vseh evropskih medijih in sprožilo razprave o težavah skupnosti LGBT ter premislek posameznikov o odnosu, ki ga imajo do njenih pripadnikov. Ni pa izključeno, da bi novoizvoljena evropska komisija poročilo in resolucijo v njem upoštevala in naročila državam članicam, naj ji poročajo o napredku pri boju proti diskriminaciji pripadnikov skupnosti LGBT.

Ko je bilo poročilo sprejeto, so vas nasprotniki zasuli s kar 40 tisoč elektronskimi pismi. Hekerji so blokirali vašo spletno stran. Kaj menite o tem?

Res so me zasuli z gesli »Ne poročilu Lunacek« in lažmi, zakaj bi morali poročilu nasprotovati. Zadovoljna sem, da poslanski kolegi niso nasedli pritiskom konservativnih lobijev, in so poročilo potrdili. Zanj je glasovalo tudi 69 poslancev Evropske ljudske stranke. Mislim, da je k podpori pripomogel predvsem argument, da res nikogar ne bi smelo biti strah povedati sorodnikom in prijateljem, v koga se je zaljubil. Da ljubimo, je nekaj najlepšega v življenju. To se zgodi, tega ne izbereš. To so nekateri sprejeli in glasovali v nasprotju s stališči svojih strank.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.