MLADINA Trgovina

Klemen Košak

14. 3. 2014  |  Mladina 11  |  Politika

Raje o zaroti kot o vsebini

Ministrstvo trdi, da je predlog zakona žrtev družinske zarote

Prejšnjo sredo, potem ko so prebrali zadnjo različico predloga spremembe zakona o visokem šolstvu, so štirje sindikati, dejavni v visokem šolstvu, študentsko društvo Iskra, Študentski svet Univerze v Ljubljani in zveza pedagoških delavcev podpisali memorandum, da je predlog zakona nesprejemljiv. »Izkazuje nepripravljenost države za polno financiranje javnega visokega šolstva in ga sili v iskanje sredstev na trgu, zlasti s šolninami,« so razložili nasprotovanje predlogu.

Naslednji dan je imel državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Aljuš Pertinač tiskovno konferenco, na kateri se na očitke ni odzval, saj po njegovem ne izhajajo iz vsebine predloga. Vprašal se je, ali gre pri memorandumu »za družinsko stališče, stališče sindikata ali stališče zunajparlamentarne stranke«. »Najprej smo očetu na sestanku pojasnili nekaj, nato sin nekaj napiše in oče to ponovi,« je povedal.

Pertinačeva teorija zarote namiguje, da je memorandum posledica vpliva člana društva Iskra Jaše Lategana na očeta Branimirja Štruklja, predsednika sindikata vzgoje in izobraževanja, ki se je omenjal kot kandidat Združene levice na evropskih volitvah.

Kako sta v ta projekt pritegnila še pet organizacij, Pertinač ni razložil. Res pa je, da ima nekdo težave z vsebinsko razpravo o tem predlogu zakona, in to so minister dr. Jernej Pikalo in njegovi podrejeni. Na očitke in opozorila so vedno odgovarjali, da so neupravičeni, neutemeljeni in odveč. Če je to res, predloga zakona ne znajo brati niti največji slovenski strokovnjaki za izobraževalno zakonodajo, kot so profesorji dr. Slavko Gaber, dr. Pavel Zgaga in dr. Zdenko Kodelja. Ali so tudi oni del kakšne zarote?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.