Marjan Horvat

 |  Mladina 12  |  Kultura

»Zdi se mi, da imajo vodilni ljudje v Sloveniji največ težav s tem, da so Slovenci. Najraje bi bili Američani.«

Igor Pison

režiser in pisatelj

Igor Pison v tržaški kavarni San Marco, kamor je pred dobrimi sto leti zahajal tudi pisatelj James Joyce.

Igor Pison v tržaški kavarni San Marco, kamor je pred dobrimi sto leti zahajal tudi pisatelj James Joyce.

O režiji dramatizacije romana Angel pozabe, o zagatah slovenske narodne skupnosti v zamejstvu, o stiskah mladih ter o razmerah v Sloveniji, ki potrebuje intelektualce, ki bi začeli udrihati po elita.
Režiser Igor Pison (1982) je imel zadnje mesece zahtevno nalogo. V ljubljanski Drami so mu zaupali priredbo in režijo večkrat nagrajenega romana Angel pozabe, v katerem koroška Slovenka Maja Haderlap opisuje boj partizanov na avstrijskem Koroškem proti nacizmu in proces prisilne asimilacije. Pison je nalogo opravil izvrstno, saj mu je, kot smo videli na premieri v petek, uspelo v dobrih dveh urah popeljati gledalca skozi poetični svet Maje Haderlap in partizanskega boja koroških Slovencev ter pri občinstvu brez hollywoodske patetike zbuditi zanimiv odziv.

Pison, tržaški Slovenec, po izobrazbi germanist (tržaška univerza) in gledališki in operni režiser (akademija Augusta Everdinga v Münchnu), je subtilni opazovalec življenja in družbenih procesov, to je dokazal že z lansko predstavo Hozana tekočemu računu. V njej je z Brechtom in s songi Kurta Weilla problematiziral razkol med ekonomijo in vsakdanjim življenjem. Napisal je tudi dve zbirki kratkih zgodb (Squarci v italijanščini in Zasilni izhodi v slovenščini), s katerima se je uveljavil kot glas sodobne mlade generacije.

Smo v tržaški kavarni San Marco, kamor je pred dobrimi sto leti zahajal tudi pisatelj James Joyce. V tistem času je bil Trst kozmopolitsko mesto. Kakšen je Trst danes?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.