Jure Trampuš

28. 3. 2014  |  Mladina 13  |  Politika

Provokacija

Cerkev je brez nadškofov, nasprotniki splava prirejajo maše v zdravstvenih ustanovah, država pa zavlačuje s pripravo novega zakona o verski svobodi

Bolnišnična kapela v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru

Bolnišnična kapela v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru
© Borut Krajnc

Ali lahko klinični center prepove opravljanje maše v svoji kapeli? Ali jo lahko prepove, ker naj bi bil del maše posebna molitev za nerojene otroke, za tiste, ki so umrli »med postopkom umetne prekinitve nosečnosti«? Je to kršenje verske svobode, gre za kaznivo dejanje oviranja verskih obredov? Med verniki je zaradi »prepovedi« maše završalo, pojavila se je peticija, pojavili so se očitki o nestrpnosti in kristjanofobiji, svet katoliških laikov je v posebni izjavi zapisal, da je »takšno ravnanje UKC v nasprotju z osnovnim poslanstvom ustanove – to je s službo vsem, ki so potrebni zdravstvene pomoči«.

Klinični center se brani. Trdijo, da ne gre za oviranje maše, pač pa so odklonili le verski obred, ki ni neposredno namenjen verski oskrbi bolnikov in njihovih svojcev. Hkrati dodajajo, da versko oskrbo vseskozi omogočajo.

Napoved maše za nerojene otroke v zdravstveni ustanovi, kjer izvajajo splav, je bila seveda oblika provokacije. Molitev je napovedovala civilna organizacija Zavod kul.si, ki se zavzema za omejevanje pravice do splava. Akcija je bila namenjena ponovnemu odpiranju razprave o sramotnem 55. členu slovenske ustave, ta določa svobodo odločanje o rojstvu otrok in naj bi bil v neposredni koliziji s pravico do veroizpovedi. A ta provokacija je kontraproduktivna. Po nekaterih namigih naj bi imeli spravljivejši duhovniki in cerkev s podobnimi laičnimi organizacijami težave, saj naj bi bile preveč fundamentalistične. S svojim delovanjem povzročajo spore.

Katoliška cerkev, ki se po finančnem in moralnem zdrsu v Mariboru še ni pobrala, hkrati pa še vedno čaka na razglasitev novih nadškofov, na politični spopad z državo ni pripravljena. Enako je z vlado, ki si v predreferendumskem času ne more privoščiti, da bi se sprla z Novo Slovenijo. Verjetno je bil tudi zato predlog novega zakona o verski svobodi, ki naj bi prinašal veliko sprememb, vsaj kar zadeva vikariat in financiranje verskih skupnosti, za nekaj mesecev pragmatično potisnjen v predal.

V zvezi z verskimi skupnostmi pa se vseeno nekaj dogaja. V postopku registracije na uradu za verske skupnosti je nova cerkev, ki je nastala v času lanskih vstaj. Verska skupnost nosi ime Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonjenja, njeno poslanstvo pa je med drugim »zvonjenje s svetim zvonom ter blagoslovljenim piskrom in ponvijo. Dolžnost vsakega vernika je širjenje vere, sporočanje vseh razodetij ter sveto zvonjenje.« Omenjena verska skupnost je po zasnovi zelo podobna v tujini razširjeni cerkvi Leteče špagetne pošasti. Gre za gibanje, ki zavrača kreacionizem in teorijo inteligentnega načrta. Pravzaprav gre za civilno parodijo religije, čeprav pripadniki cerkve Leteče špagetne pošasti to zanikajo. Nekateri izmed njih so celo tako goreči, da se v boju za svojo vero odpravijo na sodišče in zahtevajo, da jim dovolijo biti na uradnih dokumentih slikani z verskim simbolom, cedilom za testenine, na glavi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.