Anže Tomić

4. 4. 2014  |  Mladina 14  |  Svet

Darth Vader

To ni kandidat, ki ga iščete

Darth Vader pred ukrajinskim pravosodnim ministrstvom

Darth Vader pred ukrajinskim pravosodnim ministrstvom
© Profimeda

Ukrajinska internetna stranka bo na predsedniške volitve poslala Dartha Vaderja oziroma nekoga, ki je oblečen v kostum negativca iz Vojne zvezd. Gospod Vader v Ukrajini že nekaj let opozarja nase in predsedniška kandidatura je le zadnji člen v verigi bolj ali manj uspešnih političnih akcij.

Leta 2011 je v Odesi od župana zahteval parcelo, na kateri bi lahko pristala njegova vesoljska ladja. Glede na to, da galaktični uničevalec Executor v dolžino meri 19 kilometrov, je moral biti župan v hudih skrbeh, kako bo njegovo mesto gospodu Vaderju zagotovilo ustrezen parkirni prostor.

Ladja ni nikoli pristala v Odesi, po čemer lahko sklepamo, da ni dobila dovolilnice za parkiranje. Novembra 2013 je gospod Vader z vodom vojščakov Imperija vstopil v mestno hišo v Odesi in se razglasil za župana. Taktika sovražnega prevzema mesta se mu je očitno obrestovala, saj ga je Ukrajinska internetna stranka izbrala za svojega kandidata. Na strankarskih volitvah je prepričljivo zmagal in predsednik stranke Dmitrij Golubov ga je predstavil kot izbranega strankinega kandidata.

Ukrajinska internetna stranka je bila ustanovljena leta 2010 in se zavzema za digitalno državno upravljanje in brezplačne računalniške tečaje. Tako kot gospod Vader tudi stranka ni brez madežev. Njen predsednik Golubov je nekaj časa preživel v zaporu; obsojen je bil zaradi prevar s kreditnimi karticami, kaznivega dejanja, ki seveda zbledi ob galaktičnih zločinih gospoda Vaderja, saj je ta, med drugimi grozotami, odgovoren za uničenje planeta Alderaan.

Za nastop na predsedniških volitvah 25. maja mora kandidat plačati 165 tisoč evrov, poravnala naj bi jih stranka. Ukrajina je tako dobila predsedniškega kandidata, ki je kandidaturo pospremil z besedami, da »lahko le jaz naredim imperij iz republike, ji vrnem nekdanjo slavo in tej državi vrnem ponos in odvzeta ozemlja«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.