Denis Vičič

30. 5. 2014  |  Mladina 22  |  Politika

Popačena zastava

Napačna postavitev

Slovenska »zastava« v Milanu

Slovenska »zastava« v Milanu

Sprehod po središču Milana daje slutiti, da tam poteka svetovno prvenstvo v moštvenih športih. Pa ni tako. Grafike zastav 147 držav vabijo na razstavo Expo Milano 2015, ki se bo začela 1. maja in bo trajala pol leta.

Razstava je priložnost za države, da se pokažejo v najboljši luči. Slovenija predstavlja kulinarično pestrost in turizem, s čimer bo poskušala na obisk zvabiti čim več od predvidenih 20 milijonov obiskovalcev. Vložek je velik – pet milijonov evrov, od tega milijon samo za razstavni prostor tik ob italijanskem.

A vse ne gre po načrtih. Organizatorji so si pri grafikah zastav vzeli malce preveč svobode. Grafika slovenske zastave je tako napačna. Zadeli so sicer barve in grb, namesto da bi bila trobojnica, primerno formatu, postavljena navpično, pa je ležeča. Da ni pokončna, je še bolj čudno, ker slovaška je.

V javni agenciji Spirit, ki je odgovorna za uspešno predstavljanje Slovenije na Expu, pravijo, da so grafike obešene že skoraj dve leti in »niti po videzu niti po dimenziji ne predstavljajo zastav, kar je nerazumljivo in zavajajoče«.

Očitno jih je to zmotilo, ukrepali pa niso.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.