STA, Denis Vičič

 |  Politika

Posel z operacijskimi mizami znova na tnalu, pridržana ena oseba

© Uroš Abram

Pogodba za vzdrževanje operacijskih miz med UKC Ljubljana in podjetjem Medicoengineering očitno ni bila »čista«. Po tem ko so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada že lani in letos aprila s hišnimi preiskavami poskušali dobiti potrditve suma, da je šlo pri pogodbi za korupcijo, danes nadaljujejo z zbiranjem dokazov oškodovanju UKC LJ za 1,6 milijona evrov. Ena oseba je pridržana. Šlo naj bi za lobista Janeza Zemljariča, ki naj bi se z direktorjem UKC Simonom Vrhuncem dogovarjal o poslu. Več>>

Današnje preiskave so usmerjene v pogodbo, ki je bila med javnim zavodom in dobaviteljem sklenjena leta 2002, je dejal vodja preiskave Robert Slodej. Takrat so v UKC Ljubljana od podjetja Aico-Med, predhodnika Medicoengineeringa, brez javnega razpisa kupili 38 operacijskih miz Maquet za 1,1 milijarde tolarjev (danes štiri milijone evrov). Pri tem naj bi opremo preplačali za 600 milijonov tolarjev, poroča STA. Zaradi afere je odstopil takratni generalni direktor UKC Ljubljana Primož Rode.

UKC Ljubljana je nato tožil Medicoengineering zaradi operacijskih miz, zahtevali so ničnost pogodbe in začasno odredbo o prenehanju odplačevanja dolga. Tožbo je leta 2009 sprožil Simon Vrhunec, ki je bil v času nabave operacijskih miz državni sekretar na ministrstvu za zdravje in član sveta zavoda UKC Ljubljana.

Nato sta se UKC in Medicoengineering leta 2011 na pobudo dobavitelja poravnala. Poravnava je bila vredna 530.000 evrov, Medicoengineering pa je ta znesek poravnal s servisiranjem opreme. Razlika med nastalo škodo in doseženo sodno poravnavo je 1,1 milijona evrov, na kolikor materialno škodo UKC LJ ocenjujejo v NPU.

Na sodno poravnavo naj bi odgovorna oseba UKC LJ privolila v zameno za odstop od kazenske ovadbe, ki je bila vložena v neki drugi zadevi, a je bila prav tako vezana na omenjeni javni zavod in to javno naročilo.

Policisti preiskujejo, ali je odgovorna oseba javnega zavoda leta 2011 zlorabila zaupanje, ko je sklenila sodno poravnavo z dobaviteljem, še poroča STA.

Slodej ni potrdil, ali je res pridržan Janez Zemljarič. Bo pa priprta oseba v priporu samo do konca hišnih preiskav.

Slodej je še pojasnil, da preiskovalci sodelujejo s finančnimi institucijami iz tujine in od tam že od novembra lani čakajo na nekatere podatke. Ko bodo te podatke pridobili, bodo lahko ugotovili, ali je v tem primeru šlo tudi za kakršno koli okoriščanje fizičnih ali pravnih oseb v tem primeru.

Iz UKC LJ so sporočili, da Simon Vrhunec "odločno zanika", da bi v svojih komunikacijah z Janezom Zemljaričem ta kadarkoli vplival na potek na odločitve v zvezi s postopkipred sodiščem, kot je na primer odstop od kazenske ovadbe v neki drugi zadevi, kot to izhaja iz komentarja vodje preiskave Roberta Slodeja. Vrhunec odločno zavrača tudi insinuacije, da je s sklenjeno poravnavo UKC Ljubljana kakorkoli oškodovan, saj gre dejansko za uspeh pri postopku, za katerega je bil kazenski pregon zoper odgovorne za vodenje postopka in podpis pogodbe že leta 2005 pravnomočno ustavljen

Pripenjamo celotno sporočilo za javnost Simona Vrhunca

»Že na začetku v celoti ponovno zanikam, da sem se v zvezi s sklenjeno pogodbo osebno okoristil, oziroma da je bil UKC Ljubljana poslovno kakorkoli oškodovan. Postopek sklenitve razpisa je bil zakonit.

Operacijske mize proizvajalca Maquet, dobavitelja Medicoengineering, d. o. o.,  je UKC Ljubljana nabavil že leta 2002. UKC Ljubljana je takrat sklenil pogodbo brez predhodne analize trga oziroma preverjanja ali obstajajo še kakšne druge ustrezne, a cenejše operacijske mize. Vsebina pogodbe z 2002 je bila taka, da je dobavitelj 10 let ostal lastnik teh operacijskih miz, UKC Ljubljana pa je moral mize odplačevati v mesečnih obrokih. Ves ta čas je bil dobavitelj dolžan operacijske mize tudi vzdrževati. Pri razpisu in podpisu pogodbe leta 2002 nisem sodeloval, vendar sem na osnovi zbranih dejstev in dokumentov prepričan, da je bil sklenjen posel leta 2002 za UKC Ljubljana škodljiv. Zato sem avgusta 2009, ko sem nastopil mandat generalnega direktorja UKC Ljubljana, sprožil tožbo proti dobavitelju Medicoengineering, d. o. o., in po sodni poti dosegel poravnavo v višini. Pri poravnavi med Medicoengineeringom in UKC Ljubljana je sodelovala Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji.

Ob vsem navedenem je popolnoma neutemeljen sum NPU, da je bil UKC Ljubljana oškodovan, saj za zdaj ni plačal nič več, kot to, kar je bilo tudi dejansko narejeno. Še bolj nesmiselna je teza, da smo s tako pogodbo omogočili dobavitelju 440.000 EUR koristi zato, ker smo pred nekaj leti od njega iztožili sodno poravnavo.

Ponovno moram pojasniti objavljen predstavitveni video na spletni strani dobavitelja operacijskih miz Medicoengineering, d. o. o., ki ga je NPU navajal kot enega izmed prepoznavnih argumentov za izražen sum koruptivnega dejanja. Predstavitveni video podjetja Medicoengineering, d. o. o., je bil posnet ob zaključku obnove Kliničnega oddelka za hematologijo, ki jo je vodilo Ministrstvo za zdravje RS in je projekt tudi financiralo. Za dano izjavo nisem prejel nobenega plačila ali se kakorkoli osebno okoristil. Video naj bi bil po zagotovilu Medicoengineeringa, d. o. o., namenjen izključno njihovi interni referenci. V njem sem izrazil le zadovoljstvo UKC Ljubljana, da je bil projekt dokončan v predvidenem roku, o vlogi UKC Ljubljana pri uvajanju novih medicinskih tehnologij in niti z besedo nisem omenil nobenega podjetja. Zaradi nesporazuma, ki je nastal v  zvezi z uporabo moje izjave, je podjetje na zahtevo UKC Ljubljana 20. 11. 2013 omenjeni video takoj umaknilo z njihove spletne strani in tudi drugih oblik predvajanja.

Tako o naši reakciji glede spornega video posnetka in razlogih zanjo, kot tudi o dejstvih glede razpisa za vzdrževanje operacijskih miz, sem osebno že 24. 11. 2013 obvestil ministra za zdravje, vse člane Sveta UKC Ljubljana in Komisijo za preprečevanje korupcije. Vsa dokumentacija v zvezi s tem je bila takoj na voljo tako članom sveta, kot tudi medijem in vsem ostalim inštitucijam, ki so postopke preiskovale.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.